Реальні доходи росіян виявилися меншими, ніж 10 років тому

Реальні доходи росіян виявилися меншими, ніж 10 років тому


росія

Доходи населення Росії за рік сильно зросли, але лишаються меншими, ніж 10 років раніше. Так, за 2023 рік реальні наявні доходи населення зросли на 5,4%. Це те, що з поправкою на інфляцію залишається на руках у росіян після обов’язкових платежів (за ЖКГ, за кредитами тощо). У номінальному вираженні дохід на душу населення збільшився на 10,9% і становив 50 265 руб.

Як пише The Moscow Times, дві головні причини зростання доходів росіян – кадрова криза та зниження інфляції. Безробіття минулого року встановило історичний рекорд – 2,9% восени (3% у грудні), на нестачу робочих рук скаржаться компанії всіх галузей.

Загалом по економіці потреба у працівниках (кількість зайнятих плюс вакансії) на історичному максимумі, а розрив між пропозицією та попитом на працю мінімальний. Через це зарплати зростають випереджаючими темпами, помітно швидше за зростання продуктивності та інфляції. Уповільнення інфляції з 11,94% у 2022 році до 7,42% у 2023 році теж позначилося на реальних доходах: соціальні виплати минулого року були проіндексовані на підвищену інфляцію. Заходи підтримки також розширилися, наприклад, дитяча допомога була поширена на дітей до 17 років.

Цього року зростання доходів, ймовірно, продовжиться. Криза на ринку праці вирішиться нескоро, опитані аналітики прогнозують збереження безробіття на аномально низьких рівнях та зростання реальних зарплат на 2,4% цього року. Інфляція, за прогнозом, уповільниться до 5,1%, а пенсії та інші виплати будуть проіндексовані відповідно до минулорічних 7,4%.

Але навіть у цьому випадку реальні доходи добре якщо дотягнуть до рівня 2013 року. Поки що вони залишаються нижчими – і так уже 10 років.

"Стосовно наших доходів 2014-2023 років. можна сміливо називати втраченим десятиліттям", – констатують аналітики MMI.

Вони відзначають і хорошу новину: стрибок доходів у четвертому кварталі підняв їх вище за піковий рівень 10-річної давності. Але на цьому добрі новини закінчуються. Падіння курсу рубля відкинуло доходи росіян у доларовому виразі далеко назад. У 2013 році доходи середнього росіянина становили $806 на місяць, у 2014 році – приблизно $715, а минулого – $586.

"У доларовому вираженні наші доходи, мабуть, вже ніколи не повернуться на рівень 2013 року. А якщо додати до цього доларову інфляцію, яка за 10 років скоротила купівельну спроможність долара в США приблизно на третину, продовжують вони, то "доступність американських благ для нас знизилася більш ніж удвічі порівняно з 2013 роком", – підсумовують аналітики MMI.

Схожа ситуація і з економічним зростанням. Радість із приводу збільшення ВВП минулого року на 3,6% затьмарюється тим, що за 10 років середній темп зростання економіки був трохи більше 1%. Це помітно менше від середньосвітових і не тільки не дозволяє скоротити відрив від розвинених країн, але, навпаки, збільшує відставання від них.

Тим часом, як зазначали експерти близького до влади аналітичного центру ЦМАКП, "зростання на 3-3,5% на рік – це вимоги навіть не розвитку, а безпеки".

"Втягування російської економіки в стійко низькі темпи зростання навіть в інерційному варіанті – менше 2% на рік – не кажучи вже про неконтрольовані ризики "скочування" в темпи близько 1% і нижче, означає виникнення критичних ризиків для відтворення російської економіки та цілісності суспільства. Таких темпів просто не вистачить для мінімально необхідного відтворення економіки (навіть мінімального будівництва інфраструктури, відтворення мінерально-сировинної бази тощо), протидії бідності, забезпечення національної безпеки", – кажуть вони.

Автор: Галина Ялівець