Згортання демократії: в Україні оголосили полювання на журналістів (ВІДЕО)



Згортання демократії: в Україні  оголосили полювання на журналістів (ВІДЕО)

Засновник проєкту Bihus.Info Денис Бігус заявив , що за його командою стежили близько року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на відео "Прослушка і стеження за приватним життям: спецоперації українських правоохоронців" у Youtube.

За командою Bihus.Info стежили близько року. Схоже, професійного компромату не знайшли й вирішили пошукати в особистому. Так новорічний виїзд Bihus.Info перетворився на "спецоперацію" з прихованою зйомкою і прослушкою

– зазначили у Bihus.Info.

Керівник проєкту розслідувань Bihus.Info додав, що до такого висновку дійшли, проаналізувавши оприлюднене сьогодні відео з телефонними розмовами.

Коротке опитування учасників відео показало, що та частина, в якій прослушка телефонів, змонтована з декількох телефонів, між якими місяці. Тобто маємо підстави стверджувати, що вже тривалий період за членами команди слідкують — вперто, системно і дорого

– пояснив він.

За словами журналіста, таке прослуховування та відеоспостереження у номері, де відпочивали колеги є відвертим втручанням у "глибоко приватне життя", а герої оприлюдненого відео, вживаючи заборонені речовини, шкодили лише собі, але не несли соціальної загрози.

Це не виглядає як спонтанна акція помсти за якийсь конкретний матеріал. Це системне, тривале слідкування і переслідування для дискредитації роботи команди, яку вона робила протягом років. Проте я не знаю, яким чином ця історія може дискредитувати наш контент

– сказав Бігус та додав, що зараз юристи складають план щодо подальших дій, а журналісти аналізують дані.

Про те, що прослуховування та стеження за учасниками команди велося щонайменше кілька місяців, у коментарі hromadske також сказав редактор Bihus.Info Максим Опанасенко.

Ми бачимо і розуміємо, що прослуховування і стеження велося занадто довго – щонайменше декілька місяців. Станом на зараз ми не маємо доказів і не можемо сказати, що за цим стоїть, умовно кажучи, підпорядкована Офісу президента чи ще комусь людина

– зазначив він.

Стало відомо,що СБУ вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту “Bihus.Info”.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження згідно ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Нагадаймо, що неприпустима історія: журналіст-розслідувач отримує погрози за професійну діяльність.