У вартість відновлення зруйнованого мосту біля Ізюма за 640 мільйонів заклали бетон за завищеними вдвічі цінами



ізюм

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області через півроку після укладення угоди оприлюднила кошторисні ціни будматеріалів в контракті із ТОВ "Техно-Буд-Центр" на відбудову зруйнованого мосту в деокупованому Ізюмі вартістю 636 млн₴

Виявилось, що ціни бетону вдвічі перевищують ринковий рівень, повідомляють Наші гроші із посиланням на дані у системі Prozorro.

Йдеться про автомобільний міст на км 626+260 траси М-03 Київ-Харків-Довжанський через річку Сіверський Донець. Восени минулого року поруч із ним звели невеликий тимчасовий міст, а вже у грудні 2022 року "Техно-Буд-Центру" замовили реконструкцію мосту за 656 млн₴

Тоді Служба відновлення у Харківській області не оприлюднила кошторисну документацію, бо підряд включав проєктування.

А у липні 2023 року в "Прозорро" була оприлюднена додаткова угода про зниження ціни робіт з 656 до 636 млн₴ У ній була оприлюднена тверда договірна ціна з вартістю будівельних матеріалів. За даними порталу ".007", тільки після цього у серпні "Техно-буд-центр" отримав аванс 125 млн грн на цей міст.

При цьому у договірній ціні вказано постачання бетону по цінах, значно вищих від ринкових у Харківській області.

Зокрема, бетонні суміші різних марок замовили по 8100 — 8515 гривень за кубометр з ПДВ. Водночас місцевий постачальник ТОВ "ЗБК "Еталон" пропонує такі ж бетонні суміші по ціні 2800-3490 грн за кубометр.

Ринкова вартість перевезення одного кубометра на найдальшу відстань 48 км складає 400-701₴ Відтак, навіть з урахуванням доставки та зимових добавок ціни бетону завищені вдвічі. Орієнтовна переплата лише по цих позиціях склала понад 32 млн₴

Читайте також: Нацполіція накупила коштовних мікроавтобусів і автозаків на 200 мільйонів

Директором Служби відновлення у Харківській області зараз є Андрій Алексєєв, а уповноваженою особою – Роман Кухар.

Тернопільським "Техно-Буд-Центром" керує Петро Тесельський. Фірма увійшла у топ-10 фаворитів "Великого будівництва" у 2020-2021 роках.

Засновниками фірми є Юрій Ханін і Андрій Ярема. Вони також володіють ТОВ "Партнер-Авто-Пром", ТОВ "Спецавтоінвест", ТОВ "Бобулинські піски", ТОВ "Дорожня компанія "Будлідер", ТОВ "Преміум Клаб Компані" тощо. До 2011 року Ярема був співзасновником тютюнового монополіста ТОВ "Тедіс Україна".

Загалом із 2016 року "Техно-Буд-Центр" отримав державних підрядів на суму 33 млрд грн, найбільше – у Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області.

Автор: Михайло Орлюк