"Зараз треба працювати тільки на державу", – засновник компанії "Темп-3000" Євтушенко



Як змінилась робота виробників ‘броні’

З 2014 до 2022 року в Україні з’явилось близько десятка нових компаній-виробників бронежилетів, а їхні вироби вже могли конкурувати із західними аналогами. Однак початок повномасштабного вторгнення кардинально змінив роботу цієї надважливої галузі.

Хто наразі забезпечує ЗСУ якісними засобами індивідуального захисту і в яких умовах працюють виробники – у відеосюжеті Ігоря Хмурого.

Як зазначає співвласник харківського заводу Максим Плєхов, станом на початок 2014 року на вітчизняному ринку працювали лише дві компанії-виробники бронезахисту, які в обмежених обсягах постачали продукцію до поліції, силових структур і ЗСУ. Однак протягом наступних восьми з’явилося до десятка нових компаній.

"Вони пройшли повний шлях розвитку, якщо казати про рівень технологій, розуміння. І вже на 2021 рік більшість українських компаній виготовляла може й не у великих об’ємах, але продукцію, яка була конкурентоспроможною не тільки на європейському рівні, а навіть на ринку США", – наголошує бізнесмен.

Бенефіціари ще однієї фірми-виробника "Українська броня" на початку широкомасштабного вторгнення дещо змінили вектор діяльності: спеціалісти компанії шукали донорів та ввозили бронезахист з-за кордону.

"Ми максимально поширили в інформаційному просторі інформацію про нас. У нас на фейсбуці, наприклад, близько 100 тисяч підписників. Ми з першого дня написали, як ми будемо працювати, всю інформацію про нас, про наші плани. Що ми збираємо кошти, ми привозимо і віддаємо військовим цю продукцію. Причому дуже важливий момент – ми все це робили по собівартості. Тобто засновник компанії заборонив жодної копійки заробляти на цьому", – розповідає директор Денис Міліневський.

Максимально зосередились на держзамовленні і в іншій компанії – НВП "Темп-3000", що є найбільшим постачальником Міноборони. І це – попри те, що війна позбавила виробника основних потужностей. Проте власники знайшли ресурси і вже за рік відкрили новий завод в менш ризиковому регіоні.

"В 2014 році в нас обсяги були такими ж, як у 2022-му і 2024-му. Я міг виготовити в 2014 році навіть більші обсяги. Ми працювали на всю країну. Ми тоді охоплювали і цивільний ринок. Продавали жилети прихованого носіння. Зараз ми цього не робимо. Це моя особиста думка, що треба зараз працювати тільки на державу", – підкреслив засновник підприємства Юрій Євтушенко.

Зауважимо, як повідомили в Міноборони у відповідь на запит СтопКору, наразі п’ять із шести бронежилетів на забезпеченні ЗСУ – саме українського виробництва.

Нагадаймо, безпілотник Сил оборони України знищив швидкісний катер російських військових в окупованому Криму. Під час спецоперації підрозділ ГУР МО України "Group 13" використав ударний морський дрон Magura V5.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому телеграм-каналі та Facebook!