Суд дав дозвіл на перші «маски-шоу» по скандальному рішенню ДАСУ не враховувати прибуток в оборонних закупівлях



15 вересня Личаківський районний суд Львова надав дозвіл старшому слідчому Теруправління ДБР О.Ніколайчуку ( прокурор Я.Яцишин) на вилучення оригіналів документів ТОВ «Пожмашина». Про це йдеться в ухвалі суду, яка є у розпорядженні «Наших грошей ».

Обшук і вилучення обґрунтовується кримінальним провадженням N 62023140120000481 від 17.08 2023 за ст.364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем).

Ухвала не розшифровує причини відкриття кримінального провадження, однак таке пояснення є в іншій ухвалі Личаківського суду за 8 вересня щодо ТОВ «КомпаніяТітал».

Згідно до неї ДБР відкрило провадження після перевірки Держаудитслужби, яка вважає, що під час закупівель ДСНС у Львівській області техніки у п’яти фірм на суму 70.6 млн.₴ були допущені порушення, які призвели до збитків в 5.9 млн.грн. Хоча причина збитків в ухвалі не розшифровується, однак пропорція «збитків-доходів», найімовірніше свідчить про скандальну позицію ДАСУ, що приватні фірми не мали права отримувати прибуток при продажі товарів Міноборони і ДСНС.

Про це також свідчить і перелік документів, які має намір вилучити ДБР, зокрема підтвердження калькуляції виготовлення пожежних машин. Загалом перелік документів, оригінали яких дозволив вилучити суд ( слідчий суддя Р.Грицко) займає сторінку друкованого тексту.

За словами генерального директора «Пожмашини» Олега Аверьянова на підприємстві невдовзі очікують оперативників ДБР і мають намір запропонувати отримати ці документи добровільно, без додаткових обшуків.

Нагадаймо, що вже кілька місяців Держаудитслужба намагається паралізувати діяльність підприємств, які брали участь в оборонних закупівлях. ДАСУ протрактувало Постанову КМУ N 335 від 20 березня 2022 року, як таку, яка не дозволяє отримувати постачальникам Міноборони і ДСНС прибуток. Хоча Мінекономіки у своєму роз’ясненні спростувало позицію ДАСУ, а Верховна Рада, прийняла Постанову для впорядкування проблеми, ДАСУ продовжує наполягати на своїй позиції.

Зокрема, нещодавно голова ДАСУ Алла Басалаєва знову підтвердила, що всі оборонні контракти до липня 2023 року служба буде розглядати як злочинні.

«Ми працюємо виключно в межах закону. Є відповідні постанови Кабміну, які дали зелене світло виробникам оборонного сектору. Всі звинувачення щодо відсутності прибутку – зняті. Прибуток включається до контрактів, починаючи з липня 2023 року, коли Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову»,- вважає Басалаєва.

Інформація оприлюднена в рамках співпраці «Наші гроші» і ініціативи Маніфест 42