Спікер Джонсон стає прихильником допомоги США Україні



Читать на русском

Спікер Джонсон стає прихильником допомоги США Україні

Спікер Джонсон стає прихильником допомоги США Україні

Доля пропозиції допомоги на 60 мільярдів багато в чому залежить від позиції Майка Джонсона, пише WSJ.

Допомога Україні є для США "критичним пріоритетом", заявив речник Палати представників Конгресу США Майк Джонсон.

Ця позиція дисонує в його раніше озвучених заявах, в яких він виступав противником додаткової допомоги Україні, пише Wall Street Journal.

"Ми не можемо дозволити Володимиру Путіну марширувати Європою, і ми розуміємо необхідність допомоги", — цитує видання слова Джонсона.

Журналісти при цьому зазначають, що фінансування для Києва є складними переговорами між політиками США та одночасною перевіркою лідерства Джонсона. Нагадується, що дискусії в Республіканській партії щодо скорочення видатків та стратегії США призвели до звільнення з посади попередника Джонсона – конгресмена Кевіна Маккарті.

Водночас автори матеріалу уточнюють, що доля пропозиції щодо іноземної допомоги, яка включає близько 60 мільярдів доларів США для фінансування допомоги Україні у війні з РФ та поповнення запасів зброї в США, багато в чому залежить від Джонсона.

Також не виключається, що окремі члени Палати можуть запропонувати резолюцію щодо усунення спікера Джонсона з посади, як це сталося з Маккарті, "якщо вони вирішать, що він переступає межу".

При цьому близькі до Джонсона політики кажуть, що він щиро переймається Україною, проте продовжує вимагати відповідальності за мільярди, надіслані на допомогу нашій країні, вказуючи на неодноразову нездатність адміністрації викласти чіткий план перемоги або спрогнозувати фінал.

У свою чергу, низка сенаторів зазначають, що Джонсон представить пакет екстреної допомоги, який включає допомогу Україні, навіть якщо йому доведеться витримати негативну реакцію правих. Не виключено, що на його позицію впливає і те, що спікер має більший доступ до розвідувальних даних високого рівня, додає WSJ.