Криза нерухомості в Китаї: Другий за статками в Азії бізнесмен втратив 98% багатства



ка,хуей,янь

Китайський бізнесмен Хуей Ка Янь, який ще кілька років тому був другою за рівнем статків людиною Азії, втратив майже 98% свого багатства і в кінці жовтня 2023 року вибув зі списку мільярдерів.

Як пише Bloomberg, Хуей – засновник та голова ради директорів китайського забудовника Evergrande, який перебуває на межі банкрутства. У 2017 році його особисті статки оцінювалися у $42 млрд, а тепер вони впали до $979 млн слідом за падінням ціни акцій Evergrande через кризу на ринку нерухомості Китаю, передає LIGA.net.

Із серпня акції Evergrande на Гонконзькій біржі подешевшали на 86%.

Раніше повідомлялося, що Хуей Ка Янь знаходиться під домашнім арештом та наглядом поліції. Хуей був забраний китайською поліцією на початку вересня та перебуває під наглядом у визначеному місці.

Найбільший будівельно-інвестиційний конгломерат у Китаї Evergrande зіткнувся зі значними фінансовими труднощами у 2021 році, що призвело до призупинення робіт на будівельних майданчиках та прострочення передання попередньо проданої нерухомості.

У липні 2023 року стало відомо, що Evergrande за два роки втратила $81 млрд, а у серпні подав заяву про банкрутство у США.

На сайті Evergrande вказано, що вона реалізує понад 1300 проєктів у понад 280 містах Китаю. До складу групи також входить автомобільна компанія, яка виробляє електромобілі, й футбольний клуб.

Борги Evergrande перевищують $300 млрд. Зараз група намагається реструктуризувати майже $32 млрд боргів за межами Китаю, в цю суму входять облігації, застава та зобов’язання зі зворотного викупу.

Компанію чекає слухання 30 жовтня в суді Гонконгу, яке потенційно може призвести до її ліквідації.

Як повыдомлялося, Country Garden Holdings, один із найбільших недержавних забудовників у Китаї, уперше допустив дефолт за доларовими зобов’язаннями.

Автор: Галина Ялівець