ЗМІ: Українським бійцям доводиться шукати снаряди, що не розірвалися, в болотах і на мінних полях

ЗМІ: Українським бійцям доводиться шукати снаряди, що не розірвалися, в болотах і на мінних полях


В Сил оборони України настільки гострий дефіцит боєприпасів, що пошук залишків російських снарядів на болотах і мінних полях стає важливим джерелом постачання боєприпасів для деяких підрозділів. Про це пише The Wall street Journal.

Видання зазначає, що солдат Макс Полюхович шукає невикористані боєприпаси, які російські війська залишили під час відступу. Боєць став важливим джерелом снарядів для бригад на східному фронті. Частина його знахідок може бути відразу випущена українською артилерією; частину він переробляє на боєприпаси для ударних безпілотників.

Боєць отримав прізвисько “Шалений Макс”. За його оцінками, він поставив щонайменше 14 000 снарядів бригадам на сході України, а також 4 000 боєприпасів для безпілотників, які скидають на російські війська та транспортні засоби. Тільки з боліт навколо Ізюму на північному сході Харківської області він знайшов 2500 придатних для використання снарядів, які росіяни скинули у воду перед відступом у вересні 2022 року.

Офіцери 92-ї десантно-штурмової бригади України, яка веде бої навколо села Андріївка на сході країни, заявили, що нестача артилерійських снарядів настільки критична, що навіть коли безпілотники помічають російські цілі, бригада не завжди може їх обстріляти. Наразі українські сили випускають близько 2000 снарядів на день, що набагато менше, ніж минулого літа.

Крім цього було зазначено, що Полюхович знаходить переважно снаряди калібру 152 мм, які підходять до артилерійських гармат радянських часів. Але західна артилерія використовує 155-міліметрові снаряди, а постачання таких боєприпасів з-за кордону скоротилося.