G7 закликає Вірменію та Азербайджан залишатися «повністю відданими» мирному процесу



Міністри закордонних справ країн G7 в Італії, 18 квітня 2024 року

Країни «Групи семи»(G7) закликали Вірменію та Азербайджан зберігати «повну відданість мирному процесу для досягнення гідного та міцного миру», про що йдеться у комюніке міністрів закордонних справ країн-членів G7 після їхньої зустрічі на Капрі, Італія, 19 квітня.

У розлогій заяві, присвяченій різним викликам у світі, провідні дипломати Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії, США, а також представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки також закликали Азербайджан «повністю дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом».

«Ми закликаємо Вірменію і Азербайджан залишатися повністю відданими мирному процесу для досягнення гідного і міцного миру, заснованого на принципах незастосування сили, поваги до суверенітету, непорушності кордонів і територіальної цілісності», – йдеться в частині комюніке, що стосується Південного Кавказу.

Нагадуючи про спільну заяву Вірменії та Азербайджану від 7 грудня 2023 року, яка також включала угоду про обмін полоненими, міністри закордонних справ G7 закликали сторони «підтримувати цей дух співпраці у своїй майбутній взаємодії», підкресливши, що «подальша ескалація була б неприйнятною».

Також зазначається, що G7 та її члени «готові сприяти подальшим конструктивним контактам на всіх рівнях, зокрема, в рамках встановлених переговорних рамок, наданих ЄС та США, чиї наполегливі зусилля ми високо цінуємо».

«Ми підтверджуємо важливість відданості Алма-Атинській декларації 1991 року, в якій Вірменія і Азербайджан визнають територіальну цілісність і суверенітет один одного. Ми заохочуємо посилення регіонального співробітництва та відкриття всіх кордонів, включаючи кордон між Вірменією та [Туреччиною]», – йдеться в заяві.

У листопаді минулого року дипломати країн G7 висловили «серйозну стурбованість» гуманітарними наслідками переміщення вірмен з Нагірного Карабаху після військової операції, проведеної Азербайджаном», і закликали Баку «повністю дотримуватися своїх зобов’язань».

Росія 17 квітня підтвердила, що її військові залишають Нагірний Карабах, колись відокремлений регіон Азербайджану. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам, що повідомлення азербайджанських ЗМІ про те, що російські війська почали залишати регіон, відповідають дійсності.

Вірменія критикує російських миротворців, розгорнутих у колись населеному переважно етнічними вірменами Нагірному Карабасі, за нездатність зупинити блискавичний наступ Азербайджану у вересні 2023 року, який завершився відновленням контролю Баку над регіоном, що протягом трьох десятиліть перебував під контролем етнічних вірмен.

Форум