На підпис Володимиру Зеленському направили законопроєкт про мобілізацію



Зеленський на ставці Верховного Головнокомандувача

Сьогодні, 16 квітня, законопроєкт №10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку направили на підпис Президенту України Володимиру Зеленському.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради України.

Відомо, що після того, як депутати ВР проголосували законопроєкт про мобілізацію у другому читанні – його підписав спікер парламенту Руслан Стефаечук.

Тепер документ має підписати Президент Володимир Зеленський. Закон набере чинності через місяць після цього.

Сайт ВРУ

Нагадаймо, що 11 квітня Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроєкт про посилення мобілізації. За урядовий проєкт закону №10449 проголосували 283 депутатів з 226-ти необхідних.

Тепер, згідно з положеннями закону, обмежено придатні мають повторно пройти ВЛК. Додамо, що ті, хто отримав II – III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

Також у межах зазначеного закону незабаром замість строкової служби вводиться базова військова служба строком 5 (у мирний час) та 3 (у воєнний час) місяців. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

Відтепер запроваджується базова загальновійськова підготовка, яка з наступного року стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook!