Улюбленці «Укравтодору» за 13 млрд збудують водогони до міст, де не вистачає води через підрив Каховської ГЕС



Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Дніпропетровській області без торгів 19 липня уклала три договори щодо будівництва магістральних водогонів для ліквідації наслідків знищення росіянами Каховської ГЕС на суму 12,62 млрд₴ Про це повідомляється у системи «Прозорро».

До кінця 2024 року в Дніпропетровській та Запорізькій областях мають збудувати три магістральні водогони для забезпечення водою міст, які залишились без води із Каховського водосховища через підрив росіянами Каховської ГЕС. Роботи закупили без торгів, оприлюднивши договори. Підряди включають у себе проектування, тому кошториси з цінами будматеріалів поки що не оприлюднені.

Перший водогін від річки Інгулець до Південного водосховища для забезпечення водою Кривого Рогу будуватиме «Автомагістраль-Південь» за 5,32 млрд грн. Він має бути довжиною 26,9 км та потужністю 400 тис куб. м на добу. Другий водогін Запоріжжя – Томаківка – Марганець від фірми «Група компаній «Автострада» коштує 5,30 млрд грн. Він буде довжиною 76,7 км і потужністю 150 тис куб. м на добу. Третій водогін Марганець – Нікополь – Покров збудує «Ростдорстрой» за 2,00 млрд грн. Його довжина становитиме 40,9 км, а потужність – 102 тис куб. м на добу. Окрім самих водогонів, замовник передбачив різні споруди на кшталт водозаборів та насосних станцій.

Ці три фірми є одними з найбільших ремонтників доріг в Україні. Вони увійшли в Топ-5 найбільших будівельних підрядників у «Прозорро» протягом 2022-2023 років. «Автострада» зайняла перше місце із сумою 46,78 млрд грн, «Автомагістраль-Південь» – третє місце із сумою 37,23 млрд грн, а «Ростдорстрой» – п’яте місце із сумою 22,39 млрд₴ Із ними до п’ятірки змогли потрапити лише будівельник гідроелектростанцій «Укргідроенергобуд» та ще один великий ремонтник доріг «Онур Конструкціон Інтернешнл», а решта фірм значно від них відстала (весь рейтинг буде оприлюднено найближчим часом).

При цьому фактичний заробіток цей фірм за час війни теж немаленький. За даними порталу публічних коштів «Spending» і пошуково-аналітичної системи «.007», протягом 2022-2023 роках «Автомагістраль-Південь» отримала 8,19 млрд грн, «Автострада» – 7,39 млрд грн, «Ростдорстрой» – 3,52 млрд₴ Мова про всі транзакції на користь цих фірм, які видно у «Spending», незалежно від платника.

За даними джерела “Наших грошей” у Держагентстві відновлення, будівництво водогонів нараз ведеться за гроші будівельних компаній, держава поки що не платили їм за роботи по цим об’єктам через відсутність коштів у держбюджеті.