Суспільне презентувало серіал у жанрі мок’юментарі «Карлос в Україні»



Суспільне презентувало серіал у жанрі мок’юментарі «Карлос в Україні»

Герой телесеріалу — американський журналіст Карлос, який приїздить в Україну, щоб зняти документальний проєкт про цивільне життя під час повномасштабної війни. Головний герой робить для себе багато відкриттів про українців і протягом усіх серій проходить низку пригод, випробувань і трансформацій. Він і оператор Ґ’ю не просто знімають життя в Україні, а стають безпосередніми учасниками подій.

Карлос Соареш

Жанровою особливістю серіалу є те, що у легкій гумористичній формі команда проєкту говорить про драматичну реальність, у якій живуть українці під час війни. «Карлос в Україні» зроблений у жанрі мок’юментарі — це ігрове кіно у стилі «псевдодокументалістики».

«Це той гумор, який не має ранити, не має ображати нічиїх почуттів, має бути відповідальним, якщо він має той знаменитий і часом сумнівний терапевтичний ефект. Він не має відключати від реальності — тільки проживання викликів сьогодення, викликів повномасштабного вторгнення цивільними людьми, якому і присвячений цей серіал. Це не те, про що можна говорити й знімати, просто забувши, що за межами знімального майданчика триває війна, і наші співгромадяни та співгромадянки віддають своє життя за свободу України. У цьому серіалі є не тільки гумор — мені здається, це взагалі характерно для жанру мок’юментарі, де в нібито стилізованій документальній формі можна прожити те, що нам близьке», — розповів під час презентації серіалу виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін.

Лук’ян Галкін

Серіал на замовлення Суспільного мовлення зняла команда режисера і продюсера Нікіти Торжевського, який переміг у мистецькому конкурсі на виробництво телевізійного комедійного шоу у січні 2023 року. Ця робота для нього стала першим досвідом у такому форматі.

«Я точно знаю, що якщо ти хочеш щось зробити на новому рівні — маєш братися й робити. Я не знаю, чи на той момент я був готовий робити серіал, робити щось велике і масштабне, але якщо перемотаємо на сьогодні, то виявиться, що так, був готовий. Серіал “Карлос в Україні” для мене — це просто величезний шматок життя і душі. Цікаво було створювати серіал, цікаво було долати цей шлях крок за кроком. Ми прожили цілу гаму почуттів, ішли разом із командою десь через біль, десь через радість, допомагаючи один одному. Це жанр, який дозволяє показати весь спектр емоцій: комедійних і драматичних, легких і важких. Хочу подякувати ЗСУ за те, що ми можемо творити, відчувати й показувати все це, а не жити лише в страху, в терорі та у загнаності», — говорить Нікіта Торжевський.

Нікіта Торжевський

  • Читайте також: Нікіта Торжевський: Нове комедійне шоу на Суспільному «Карлос в Україні» покаже, за що Україну варто любити

За словами режисера, 12-серійний проєкт було знято за 25 змін. «Знімали поблоково, ми брали одну історію, заїжджали на локацію і знімали від початку й до кінця всі сцени. Починали з наших поважних Віктора Миколайовича і Раїси Романівни, і закінчили зйомки в кафе Марічки та Влада. І там, у кафе, знімали й останню серію, де нарешті зустрінуться всі наші персонажі, яких між собою пов’язує лише Карлос», — розповів Нікіта Торжевський.

Для актора Карлоса Соареша, який зіграв головну роль у серіалі, це перша велика роль у кіно. Після закінчення української кіношколи він знімався у рекламі та мав епізодичні ролі в кількох серіалах. Розповідає, що коли його затвердили у серіалі «Карлос в Україні», то реакція була такою: «Клас! Але як із цим впоратися?».

Карлос Соареш

«Це великий обсяг [роботи] й велика відповідальність. Але завдяки команді й атмосфері, яка була на майданчику, начебто впорався. Працювалося дуже легко та приємно. В команді були й зіркові актори, і як я, початківці, тому я трохи переживав, як більш досвідчені колеги будуть до мене ставитись і як вони будуть поводитися загалом. Але в підсумку все склалося дуже добре — мене класно приймали: хоча вони й зіркові актори, але не «зазіралися», як-то кажуть. Усі вони добрі люди з великим серцем, тому працювати з ними було неймовірно легко. Я не почувався, ніби я гірший за них і що до мене якось зверхньо ставляться. Цікаво і корисно було за ними спостерігати, бути разом із ними на одному майданчику. Для мене це як у дитинстві потрапити у Діснейленд», — ділиться враженнями Карлос Соареш.

У телесеріалі «Карлос в Україні» ролі виконують українські актори: Ірма Вітовська та Арам Арзуманян, Ніна Набока та Григорій Боковенко, Даніель Салем, Ірина Кудашова та Владислав Писаренко, Владислав Карачій та Антон Вахліовський, Олена Ларіна і Тимофій Дмитрієнко.

Ведучий презентації серіалу Тімур Мірошниченко також знявся у кількох його епізодах.

«Мені дуже подобається. Серіал такий легкий для сприйняття, і якісь персонажі вам дуже близькі. Події відбуваються тут і зараз, це те, що ми усі проживаємо. Ми навчилися найстрашніші речі сприймати з гумором, з усмішкою, і так простіше пережити їх. Це ще раз підкреслює те, що ми й так усі знаємо і переживаємо, і фільм змусить ще раз посміхнутись у скрутні часи», — говорить Тімур Мірошниченко.

Тімур Мірошниченко

Над створенням серіалу «Карлос в Україні» працювали: автори ідеї — Юлія Дощанська і Влад Таран, режисер і продюсер проєкту — Нікіта Торжевський, скрипт-доктор — Станіслав Мєдвєдєв, виконавча продюсерка — Юлія Дощанська, оператор-постановник — Станіслав Савченко, друга режисерка — Наталія Торжевська, режисери постпродакшна — Вадим Квятковський і Олександр Улановський. Керівниця проєкту зі сторони Суспільного — Альона Голякова, креативний супервізор — Лук’ян Галкін.

З 4 грудня на ютуб-каналі «Суспільне Культура» стартував показ серіалу «Карлос в Україні». Протягом двох тижнів глядачі побачать 12 серій про життя українців під час війни. Трохи згодом серіал вийде в ефірі телеканалу «Суспільне Культура».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».

Долучитись