У НАТО назвали умови вступу Альянсу у війну в Україні



У НАТО назвали умови вступу Альянсу у війну в Україні

Якщо Білорусь буде залучена у війну на боці Росії, або якщо РФ атакує країни Балтії, Польщу чи Молдову, НАТО готове прямо втрутитися в український конфлікт.

Про це повідомляє італійське видання Repubblica з посиланням на свої джерела у керівництві альянсу НАТО.

За даними видання, НАТО визначило дві "червоні лінії", після яких можливе пряме втручання у війну в Україні. Перша червона лінія пов’язана з можливістю проникнення Росії через лінію оборони Києва та участю третьої сторони у конфлікті, що може означати залучення у війну Білорусь.

"І ця обставина може лише активізувати дії НАТО на користь України", – йдеться у статті.

Друга "червона лінія передбачає військову провокацію Росії проти країн Балтії чи Польщі або цілеспрямований напад на Молдову".

Друга "червона лінія" стосується військових провокацій проти Балтії, Польщі чи Молдови, включаючи цілеспрямовані напади. Журналісти зазначають, що це може бути спробою перевірити реакцію Заходу та здатність НАТО реагувати на кризові ситуації.

На початку квітня генсек НАТО Єнс Столтенберг не виключив, що війна в Україні може тривати роками і наголосив на важливості підтримки з боку союзників по НАТО для України, щоб уникнути ще більш небезпечної ситуації.

"На даний момент слід наголосити, що не існує оперативних планів, які передбачають відправку людей, а є лише оцінки можливих планів дій у надзвичайних ситуаціях", — пише Repubblica.

Нагадаймо, що Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що НАТО недооцінило можливість Росії адаптуватися до західних санкцій. Він закликав порушити питання про членство України в альянсі. Про це повідомляє LRT.

"Москва, незважаючи на санкції, перевела свою економіку на військові рейки з огляду на те, що в умовах авторитарного режиму їй не доводиться особливо турбуватися про соціальний добробут свого суспільства", — заявив він.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас вважає, що недооцінка відбулася через прорахунки США та Європи, які намагалися зрозуміти росія та застосовувати західний підхід та критерії в оцінці її стратегії.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому "Telegram"-овому каналі та Facebook !