Карʼєрам групи UNIGRAN російського олігарха Наумця зупинили дію спецдозволів після серії журналістських розслідувань



Карʼєрам групи UNIGRAN російського олігарха Наумця зупинили дію спецдозволів після серії журналістських розслідувань

Карʼєрам групи UNIGRAN російського олігарха Наумця зупинили дію спецдозволів після серії журналістських розслідувань

Наше видання неодноразово проводило розслідування щодо UNIGRAN.

В четвер, 25.04.2024 Державна служба геології та надр України скасувала поновлення дії спеціальних дозволів на користування надрами трьом карʼєрам з групи UNIGRAN.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонують в Європейській Бізнес Асоціації.

Повідомляє Nadra.info із посиланням на щойно оприлюднений наказ Держгеонадр №197 від 25.04.2024 (завантажити наказ і додаток).

Поновлення спецдозволів скасували «у зв’язку з відомостями в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на 24.04.2024».

Нагадаймо, наказом №123 від 18.03.2024 Держгеонадра поновили дію раніше зупинених спецдозволів компаніям АТ «Малинський каменедробильний завод» (МКДЗ), ПрАТ «Коростенський карʼєр» і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр». Право видобувати граніти відновили після того, як в лютому-березні в Єдиному державному реєстрі змінилися кінцеві бенефіціарні власники компаній: замість підсанкційних Елени Калпи та Ігоря Наумця КБВ карʼєрів став Вагенкнехт Фрітц Герберт Волкер (особа без громадянства з реєстрацією в Німеччині).

Як випливає з наказу Міністерства юстиції України №1136/5 від 18.04.2024, на який звернули увагу в mind.ua, реєстраційні зміни щодо зміни КБВ щонайменше двох карʼєрів відбулися з порушенням законодавства.

Приватний нотаріус з Львівської області Ірина Степчук виявила, що її ідентифікатори доступу до ЄДР були використані «іншими особами» для реєстраційних дій щодо Коростенського карʼєру і МКДЗ. На використання «іншими особами» ідентифікатора доступу до ЄДР поскаржилася і приватний нотаріус з Одеської області Вікторія Гашова (дія стосувалася Коростенського карʼєра). Обидва нотаріуси попросили Мінʼюст анулювати несанкціоновані реєстраційні дії, що і було зроблено.

Зауважимо, на наступний день після поновлення дії спецдозволів згаданим компаніям у березні, Держгеонадра звернулися до Міністерства юстиції з листом, за результатом розгляду якого в Мінʼюсті узялися перевірити дії вже згаданих Ірини Степчук і Вікторії Гашової і ще двох нотаріусів із Києва і Полтавської обл.

Станом на 25.04.2024 власницею МКДЗ і Пинязевицького карʼєру в реєстрі вказана Елена Калпа, власником Коростенського карʼєру – Ігор Наумець (дані ЄДР).