Атака по українській енергетиці: у Міненерго назвали суму збитків

Атака по українській енергетиці: у Міненерго назвали суму збитків


Українська енергосистема зазнала серйозних збитків

Ситуація в енергосистемі – досить складна після хвилі масованих російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури України протягом останніх місяців. Таку заяву зробив міністр енергетики України Герман Галущенко.

 Атака по українській енергетиці: у Міненерго назвали суму збитків

Атака по енергетиці України (фото з відкритих джерел)

"Йдеться про суми збитків на понад мільярд доларів. Але атаки тривають, і очевидно, що збитки зростатимуть", – заявив він.

За його словами, найбільше пошкоджень зазнали об’єкти теплової та гідрогенерації, а також системи передачі електроенергії. Але тривають щоденні атаки на різні види енергооб’єктів дронами, балістикою або артилерією.

"Система на сьогодні стабільна, але ситуація досить складна", — додав міністр.

Нагадаймо, що "Коментарі" писали про те, що у США назвали причину ударів РФ, що посилилися, по українській енергетиці. Російський диктатор Володимир Путін визнав, що ударна кампанія Росії, що триває, проти українських енергетичних об’єктів частково спрямована на знищення української оборонної промисловості.

Аналітики зазначають, що це підтверджує поточну оцінку ISW про те, що російські удари по українських енергетичних об’єктах спрямовані на погіршення українського оборонно-промислового потенціалу.

Як оцінюють у ISW, розвиток оборонно-промислової бази згодом може дозволити Україні підтримувати захист від Росії та довгострокові потреби національної безпеки за значного зменшення іноземної військової допомоги.

ISW продовжує оцінювати, що США не потрібно буде надсилати великі пакети допомоги Україні на невизначений термін, якщо Україна зможе достатньо розширити свій оборонний промисловий потенціал, але надання Заходом систем протиповітряної оборони та ракет для України має вирішальне значення для здатності України захистити свою енергетику, інфраструктуру та розвиток оборонної промисловості від російських ударів.