Через недійсний паспорт 8 із 10 українців залишаться без пільг у Польщі



Через недійсний паспорт 8 із 10 українців залишаться без пільг у Польщі

Через недійсний паспорт 8 із 10 українців залишаться без пільг у Польщі

За словами журналістів, українські біженці також можуть мати проблеми з працевлаштуванням у Польщі. Мобілізаційний закон викликав стрес та страх серед багатьох представників української громади Польщі.

Наступного тижня польський парламент може змінити правила надання пільг українцям, які перебувають у Польщі. Згідно з нововведенням, громадяни України будуть зобов’язані пред’являти дійсний паспорт, щоб отримати пільги у Польщі. Раніше українські біженці могли це зробити, надавши будь-який інший документ, що засвідчує їхню особу. Про це у четвер, 25 квітня, повідомило The Guardian.

Відтак, 80% пільг для українців без дійсного паспорта можуть стати недоступними у Польщі, заявив юрист польської неурядової організації Ocalenie Foundation Тадеуш Колодзей. За його словами, пізніше можуть виникнути питання щодо того, чи зможуть такі люди без паспорта легально працювати.

"Якщо отримати паспорт буде неможливо, багато хто з цих людей може попросити про притулок", — вважає Колодзей.

Як саме працюватимуть нові правила, можливо, не буде зрозуміло до набрання чинності новим законом про мобілізацію в середині травня. Цілком імовірно, що чоловіки матимуть змогу оновлювати свої дані у військовому реєстрі за допомогою мобільного додатку з-за кордону, а не повертатися для цього додому.

Ігор Лісін, віцепрезидент організації "Фундація Україна", яка працює з українцями у Польщі, сказав, що останні новини викликали стрес та страх серед багатьох представників української громади Польщі. Частково — через невизначеність щодо того, як усе працюватиме.

"Чим менше люди знають, тим більше вони бояться", — сказав Лісін.

За його словами, немає жодного правового інструменту, щоб змусити українців повернутись з-за кордону.

Британське видання нагадує, що Польща відкрила свої кордони для українських біженців у перші місяці війни. А уряд країни залишається одним із найактивніших прихильників України в Євросоюзі. Проте через затягування війни у польському суспільстві зростає "втома від України". Про це свідчать протести, які влаштували поляки на кордоні з Україною, а також опитування, які демонструють, що ставлення до українських біженців стає менш привітним.