Активи на трильйон рублів: як підсанкційні Бродський і Клюкін вивели кошти російського "Совкомбанку" на Кіпр



На Кіпрі знайшли виведені активи російського банку

Днями Конгрес США ухвалив пакет законів, серед яких законопроєкт про конфіскацію російських активів для України. За оцінками експертів, Україна в рамках цієї процедури може отримати близько 8 мільярдів доларів. Проте насправді сума може бути навіть більшою, адже деякі підсанкційні бізнесмени з рф "маскуються" й ховають кошти, використовуючи паспорти інших країн — наприклад, Кіпру. Як от, наприклад, банкір-трильярдер Ілля Бродський. СтопКор вирішив глибше дослідити цю історію.

Громадяни Кіпру Ілля Бродський та Михайло Клюкін потрапили до санкційного списку США ще в 2022 році. Обидва (особливо перший) тісно пов’язані з банком "Відкрите акціонерне товариство "Совкомбанк", який, і собі, має зв’язки з російським урядом і відіграв важливу роль у підтримці економіки країни-агресора. Разом із Бродським і Клюкіним тоді потрапили під санкції ще низка кіпрських компаній та фізосіб через їхню участь у наданні допомоги російській оборонній промисловості та сприянні передачі зброї, яка використовується проти України.

Активи на трильйон рублів: як підсанкційні Бродський і Клюкін вивели кошти російського ‘’Совкомбанку’’ на Кіпр

За даними Forbes, власники "Совкомбанка" та РосЄвроБанку, яким керував Бродський, вирішили обʼєднати активи від спільних брендів ще у 2018 році. Таким чином, обʼєднана структура стала третім за величиною приватним банком росії, а її сукупні активи сягнули близько 1 трильйона рублів.

Про Михайла Клюкіна є особливо цікаві міжнародні публікації. Роль 44-річного чоловіка у переведенні капіталу банку ВАТ "Совкомбанк" на Кіпр обговорювали, зокрема, в російських ЗМІ, а також його ім’я також фігурує в сумнозвісних "Панамських документах". Грецькі журналісти навели детальні дані щодо справ Михайла Клюкіна та Іллі Бродського, а також пов’язаного з ними банку – ВАТ "Совкомбанк". За даними Міністерства фінансів США, Михайло Клюкін, має як російський, так і кіпрський паспорти. Що стосується причин його включення до санкційного списку, то зазначається, що він пов’язаний з ВАТ "Совкомбанк". А після податкової перевірки "Совкомбанку" та його посадових осіб за документами виявилося, що кошти банку були переведені з росії на Кіпр. Організатором цієї "схеми" ймовірно був Василь Клюкін, брат Михайла і історичний засновник "Совкомбанку".

Активи на трильйон рублів: як підсанкційні Бродський і Клюкін вивели кошти російського ‘’Совкомбанку’’ на Кіпр

Активи на трильйон рублів: як підсанкційні Бродський і Клюкін вивели кошти російського ‘’Совкомбанку’’ на Кіпр

Водночас повідомляється, що Василь переписав свою частку в банку на брата-"кіпріота" Михайла. Ці ж видання стверджують, що кошти перераховувалися підставним компаніям на Кіпрі. Зокрема, ідеться про один з епізодів, коли суму в 500 000 євро було перераховано зареєстрованій на Кіпрі компанії QUERSKO LTD. Остання була зареєстрована в реєстрі компаній у липні 2010 року, переказ грошей з росії відбувся в грудні того ж року, а компанію зняли з реєстрації в січні 2016 року.

Цікаво, що після 2022 року, тобто після накладення санкцій у російських ЗМІ немає жодної згадки про Бродського і Клюкіна. У липні 2023 року "Совкомбанк" першим із системно значущих російських банків оголосив про використання "схеми" позбавлення від так званих "токсичних активів та пасивів", яку було запропоновано Кремлем у 2022 році. Заморожені через санкції активи, а також зобов’язання перед "недружніми кредиторами" передані на баланс новоствореного ТОВ "Сприяння міжнародним розрахункам". Таким чином, імовірно, активи банка намагаються приховати й "врятувати".

А в січні 2024 року стало відомо, що Організація об’єднаних націй відкрила рахунок у "непідсанкційному" російському банку та вперше почала приймати платежі в рублях. "Совкомбанк" звернувся до OFAC з проханням видати ліцензію нібито для поновлення платежів і погашення заборгованості за членськими внесками, що накопичилися з початку 2022 року. І до отримання ліцензії, ООН на прохання "Совкомбанку" відкрила рахунок в одному з російських банків, назва якого не розкривається.

Тож у світлі ухвалення в Штатах законопроєкту про конфіскацію російських активів на користь України, міжнародним організаціям варто було б ретельніше придивитись до таких приватних структур як "Совкомбанк" та пов’язані з ним банки, а також до "схем" виведення коштів такими підсанкційними персонажами як Бродський і Клюкін. Адже йдеться про колосальні суми, які можна розшукати і залучити, наприклад, для повоєнної відбудови. Тож ми продовжимо надалі стежити за цією темою і висвітлювати історії, пов’язані з активами рф.

Нагадаймо, після виходу матеріалу "СтопКору" щодо причетності російського бізнесмена Андрія Молчанова до компанії "Аерок", у травні 2022 року підприємство відвідали з перевіркою представники теруправління ДБР у Києві.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у наших телеграм-каналі та Facebook!