ДТЕК Ахметова передумав брати пільгові кредити для ремонтів своїх ТЕС



тимченко,дтек

Енергохолдинг ДТЕК вважає закритим для себе питання отримання кредитів за урядовою програмою пільгового кредитування "5-7-9" для ремонтів ТЕС.

Про це на пресконференції заявив гендиректор ДТЕК Максим Тімченко, передає Інтерфакс-Україна.

"Ні, про це вже не йдеться. Ми щиро вірили, що можемо розраховувати на якусь підтримку в кредитуванні на ремонти, але було прийнято рішення не пов’язувати ці два питання. Тому ні", – сказав Тімченко.

За його словами, інвестиції в ремонт енергоблоків ТЕС ДПЕК у 2023 році становили 3,9 млрд₴ Як випливає з презентації ДТЕК, станом на 1 жовтня компанія відновила після обстрілів вісім енергоблоків.

Загалом доступна потужність генерації холдингу на 1 жовтня поточного року становить 4,26 ГВт, що майже на 2 ГВт менше ніж на початок повномасштабного вторгнення (6,09 ГВт). При цьому потужність окупованих Луганської та Запорізької ТЕС становить 1,3 ГВт, внаслідок обстрілів енергосистеми з жовтня 2022 року по лютий 2023 року. було втрачено ще 2,2 ГВт (частину з яких відновлено).

До кінця 2023 ДТЕК планує вийти на потужність 4,6 ГВт, до кінця 2024 року – 5,1 ГВт.

Читайте також: Кубраков заявив про відновлення 100% пошкоджених обстрілами енергоблоків ТЕС

Як повідомлялося, у липні генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв розповідав, що компанія все ще потребує понад 7 млрд грн для відновлення пошкоджених ТЕС, не враховуючи планових ремонтів, у які компанія планує вкласти 3,5 млрд₴ З цією метою ДТЕК подав заявки до державних банків і розраховує отримати приблизно 5 млрд грн за аналогом урядової програми пільгового кредитування "5-7-9%".

25 липня в.о. гендиректора ПАТ "Центренерго" Віктор Спичка повідомив, що компанія також опрацьовує можливість участі в цій держпрограмі з метою отримання коштів для підготовки до осінньо-зимового періоду 2023-2024 років.

У сепрні перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко розповідав, що обсяг фінансування за урядовою програмою "5-7-9%", який передбачається на відновлення пошкоджених російськими ударами ТЕС і ТЕЦ, складе 7,6 млрд₴

Нагадаймо, у травні після відвідин прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем Харківської області, під час яких він ознайомився з наслідками руйнувань Харківської ТЕЦ, уряд розширив дію програми пільгового кредитування "5-7-9%" на відновлення пошкоджених через бойові дії ТЕЦ і ТЕС.

Автор: Михайло Орлюк