В енергосистемі України знову виник дефіцит. "Укренерго" залучатиме аварійну допомогу з трьох країн



енергетика,електроенергія,енергосектор

Унаслідок похолодання споживання електроенергії перевищило прогнозований показник, що призвело до дефіциту в енергосистемі.

Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго".

Зазначається, що в енергосистеми склалась важка ситуація. Споживання через похолодання перевищує прогнозоване на 2,7%, що еквівалентно роботі 2 додаткових блоків теплових електростанцій. Але на електростанціях наразі немає вільних потужностей.

Для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням в енергосистемі енергетики закликають громадян ощадливо споживати електроенергію.

"Щоб уникнути відключень та підтримати баланс в енергосистемі Диспетчерський центр "Укренерго" змушений сьогодні залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Словаччини, Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 700 МВт", – йдеться у повідомленні.

Аварійна допомога – екстрений захід для балансування енергосистеми. Водночас ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються, наголосили в "Укренерго".

Експорт електроенергії сьогодні відсутній. Імпорт здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 1122 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 323 МВт.

Станом на ранок 7 грудня через бойові дії та з інших причин без світла залишається 408 населених пунктів.

Крім того, через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Через технічні порушення є знеструмлені споживачі в Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Автор: Юлiя Недашківська