Стадіон у Львові витратить 9 мільйонів на сотні відеокамер від китайської компанії з "чорного списку" США



львов,арена

Державне підприємство "Арена Львів" уклало угоду вартістю 8,68 млн грн на купівлю нової системи відеомоніторингу від китайської компанії Tiandy , яка перебуває у "чорному списку" міністерства торгівлі США за співпрацю іранським Корпусом вартових Ісламської революції.

Про це повідомляє видання NGL.media із посиланням на дані у системі Prozorro.

Підряд на поставку та встановлення обладнання для системи відеомоніторингу отримала харківська компанія "Системний простір", угода має бути виконана до кінця цього року.

Загалом придбали 305 камер відеоспостереження від китайських виробників Tiandy (302 камери) та Хiamen Milesight (3 камери). У вартість угоди також включені 14 моніторів, два сервери, програмне забезпечення і комп’ютерне обладнання для робочих місць дев’яти операторів системи відеомоніторингу.

Виконувач обов’язків директора ДП "Арена Львів" Юрій Майборода пояснює потребу у новій системі відеомоніторингу міркуваннями безпеки.

"Система відеомоніторингу на ДП "Арена Львів", станом на 2023 рік, перебувала в неналежному стані (понад 40% відеокамер вийшли з ладу, обладнання є застарілим, запасні частини до нього вже не виготовляються, тому наявне на той час обладнання не підлягало ремонту), – пояснює Майборода.

За його словами, нова система відеоспостереження необхідна для якісного проведення заходів на ДП "Арена Львів".

Втім, уже більше 20 місяців "Арена Львів" функціонує в особливому режимі. У перші місяці повномасштабного вторгнення росіян стадіон активно використовували як шелтер для біженців, але на початку цього року його закрили. Періодично на ньому відбуваються футбольні матчі, але без глядачів.

Читайте також: Після рішення АМКУ мерія Ківерців уклала угоди на 145 мільйонів для будівництва стадіону замість дронів

Основний виробник нової системи відеомоніторингу для "Арени Львів" – китайська компанія Tiandy Technologies – з грудня 2022 року включена у "чорний список" міністерства торгівлі США.

Китайську компанію звинувачують у співпраці з іранським Корпусом вартових Ісламської революції (КВІР). Серед іншого, саме КВІР відповідальний за виробництво і постачання росіянам ударних безпілотників Shahed. Ще одним з приводів для застосування санкцій проти Tiandy стала співпраця з китайськими спецслужбами, зокрема компанія причетна до репресій проти уйгурів та інших етнічних меншин в Китаї.

На тлі виходу з російського ринку багатьох іноземних, у тому числі і китайських компаній, Tiandy Technologies залишилась там, активно просуваючи свою продукцію. Незважаючи на включення в американський "чорний список", компанія далі працює і в Ірані, продовжуючи продажі через Instagram.

При цьому китайська компанія досі залишається на українському ринку, працює представництво у Києві і корпоративний сайт Tiandy Ukraine.

Юрій Майборода наполягає, що закупівля камер спостереження Tiandy Technologies не суперечить санкційній політиці України, оскільки компанія не включена в український список "міжнародних спонсорів війни" від НАЗК.

Автор: Михайло Орлюк