Підприємці з Ініціативи «Маніфест 42» звернулись до Шмигаля з вимогою зупинити мародерів із Держаудитслужби



Ініціатива “Маніфест 42”, яка обʼєднує український бізнес у боротьбі за конституційне право на підприємницьку діяльність, вимагає від Уряду вирішити проблему законності прибутків, отриманих учасниками оборонних замовлень . Про це йдеться у заяві Маніфесту42, яка є у розпорядженні «Наших грошей».

« Порушення Державним бюро розслідувань кримінальної справи проти компанії “Пожмашина” на підставі акту Державної аудиторської служби про те, що прибуток підприємств – це ніби-то збиток держави, є неприпустимим в умовах війни грубим порушенням Конституції України. Це прецедент, який ставить під загрозу роботу тисяч українських підприємств.

Ігнорування Урядом свого прямого обовʼязку сприяти економічній стабільності в Україні та розв’язати проблему, які він сам і створив, погіршує і без того не кращий бізнес-клімат. Дії ДБР та ДАСУ несуть пряму загрозу блокування виробничої діяльності підприємств, що забезпечують Збройні Сили України всім необхідним. В умовах війни такі дії неможливо розцінювати інакше як мародерство та свідоме сприяння ворогу»,- ідеться у заяві.

Окрім того українські підприємці вимагають припинення тиску силових органів на діючий бізнес, що продовжується незважаючи на запевнення вищих керівників держави:

«Одночасно втрата контролю над тиловими силовиками-корупціонерами та продажними суддями продовжує створювати тиск на бізнес у вигляді необґрунтованих обшуків та арештів рахунків. Замість коректного запиту необхідних документів в рамках досудового розслідування силовики влаштовують безлад і зупиняють роботу підприємств. Зокрема й тих, які залучені в оборонні контракти.

29 червня 2023 року на зустрічі з бізнесом Президент Володимир Зеленський відзначив неприпустимість свавілля силовиків та суддів, які влаштовують “маски-шоу”, необгрунтовано арештовують рахунки, вилучають кошти, зупиняють роботу підприємств. З тих пір минуло більше трьох місяців, а проблема все ще чекає на системне вирішення.

Вже після розпорядження Президента силовики-корупціонери необгрунтовано продовжили тиску на компанії Пожмашина, Київгума, Archer, Медінова, Х-парк та багато інших. Це не проблема окремих кейсів, це проблема системного корупційного тиску перевертнів у пагонах та мантіях на бізнес з корупційною метою.

Законодавчі ініціативи “Маніфесту 42” передані в Офіс Президента. Бізнес чекає конкретних дій, спрямованих на захист інвестицій у стійкість держави. А замість цього ми отримуємо чергове “маски-шоу”.

Попереджаємо координаторів та виконавців антидержавного тиску на українських підприємців: ваші злочини фіксуються і не залишаться без покарання».

Нагадаймо, що 15 вересня Личаківський районний суд Львова прийняв прецедентне рішення щодо виїмки документів у компанії «Пожмашина». Кримінальне провадження базується на скандальному рішенні Держаудитслужби заборонити прибуток підприємствам, які продають товари оборонного значення. Рішення ДАСУ може паралізувати роботу цілої низки великих українських підприємств – постачальників Міноборони і ДСНС.