Російських YouTube-блогерів заставлять перейти на російські платформи

Російських YouTube-блогерів заставлять перейти на російські платформи


блогер,росія

Російська влада готується примусово "приземлити" блогерів із YouTube на російські відеоплатформи. Для цього Громадська палата РФ вирішила створити чорний список тих, хто представлений на американському відеосервісі, але кого немає на російських платформах.

"Ми його (чорний список, – ред.) опублікуємо, тому що це люди, які свідомо не працюють у російських соцмережах, позиціонуючи себе як російські блогери", – заявив перший заступник голови комісії Громадської палати РФ з розвитку інформаційної спільноти, ЗМІ та масових комунікацій Александр Малькевич, передає The Moscow Times.

За словами Малькевича, список буде частиною програми зі стимулювання переходу блогерів на російські соцмережі.

"Надалі він має стати основою для розробки та вжиття заходів щодо контентмейкерів, які ігнорують наші платформи. І тут своє слово мають сказати законодавці, бо якщо не переходите на наші платформи, значить, ви хочете приховати свої доходи або за дурістю, або за звичкою, або провадите ворожу діяльність", – зазначив Малькевич.

Він також запропонував опрацювати комплекс заходів щодо мотивації лідерів думок до переходу на російські соцмережі.

"Треба допомагати їм у цих соцмережах. Ми оприлюднили в телегам-каналі Громадської палати цілий список наших нормальних соцмереж, що добре розвиваються, – аналогів західних. Все це є, це працює", – наголосив Малькевич.

Незважаючи на загрозу блокування YouTube в Росії, кількість російських блогерів на відосервісі продовжує зростати: з листопада 2022 року по листопад 2023 року вона збільшилася на 18%, до 7,1 млн людей, підраховували в Brand Analytic.

Також у YouTube в Росії зросли обсяг контенту та активність авторів – на 22% (до 29,5 млн повідомлень) і 4% відповідно. Водночас у соцмережі "ВКонтакті", яка позиціонується владою як заміна YouTube у разі блокування, за рік кількість авторів впала на 8%, до 25,6 млн, а обсяг контенту скоротився на 12% – із 472,5 млн повідомлень до 414,2 млн.

Раніше у Держдумі РФ визнали, що заблокувати YouTube у Росії не вийде щонайменше до 2028 року. Основна причина – відсутність російської альтернативи.

Автор: Галина Ялівець