Росія виявилася нездатною замінити 50-річні літаки Ан-24 та Ан-26



ан-26

Представники низки російських регіональних авіакомпаній звернулися до профільних відомств із проханням продовжити ресурс літаків Ан-24 та Ан-26, хоча їх середній сягає 50 років.

Це питання обговорювалося на круглому столі у російському парламенті напередодні, передає Інтерфакс.

Представник авіакомпанії "Ангара" Сергій Зорін під час свого виступу уточнив, що із 150 регіональних літаків виробництва часів СРСР 95-98 одиниць – це саме Ан-24 та Ан-26 з терміном випуску з 1962 року та середнім віком 50 років.

При цьому він спрогнозував, що чверть наявного у росії парку Ан-24 і Ан-26 не зможе літати менш ніж через п’ять років. Серед причин він зазначив прискорене відпрацювання ресурсу цих літаків на тлі перерозподілу обсягів робіт з іноземних лайнерів на російські, відсутність економічної доцільності їх капітального ремонту (його вартість Зорін оцінив у близько 200 млн руб.), а також відсутність доступу до бюлетенів українського виробництва для продовження ресурсу цих літаків.

Читайте також: СБУ заблокувала діяльність компанії, яка обслуговувала російські транспортні літаки

Найнагальніша проблема, за його словами, із ремонтом двигунів АІ-24: їх обслуговує лише "Арамільський завод", потужностей якого не вистачає на всіх замовників.

"Виходячи з цього можна сказати, що заміна Ан-24 та Ан-26 на сьогодні відсутня повністю. Ставки робимо на (перспективні літаки, – ред.) Іл-114-300 та ТВРС-44. Але, по-перше , Іл-114 не є повноцінною заміною Ан-24, а ТВРС-44... перші 10 штук з’являться у 2027 році", – пояснив Зорін.

Окремим питанням, за його словами, є вартість ТВРС-44: її можна порівняти з вартістю "реактивних ближньо- та середньомагістральних літаків, які за місткістю в 3-4 рази більші" – це понад 2 млрд руб.

Відтак, він запропонував продовжити експлуатацію Ан-24 і Ан-26. Цю пропозицію підтримав директор з розвитку "Полярних авіаліній" Сергій Анциферов, який також поскаржився з проблемами при постачанні двигунів для літаків Ан-2..

"Також є питання до підтримки льотної придатності іншого літака, що є в парку, – Ан-2. Постачання запчастин для двигунів у зв’язку з відомими подіями, оскільки двигун у Польщі вробляється, не здійснюється", – пояснив він.

Як повідомлялося, минулого року Мінпромторг РФ вирішив відкласти фінансування робіт з копіювання американських двигунів та гвинтів для літаків ТВС-2МС (сучасна модифікація АН-2 "Кукурузник").

https://biz.censor.net/n3363136

Автор: Михайло Орлюк