У Бєлгородській області помітили українські реактивні БПЛА



У Бєлгородській області помітили українські реактивні БПЛА

У Бєлгородській області помітили українські реактивні БПЛА

Реактивні дрони швидко пролетіли над головами мешканців Шебекіно, які знімали їх на відео. Літальні апарати схожі на безпілотники, що були помічені раніше.

7 квітня 2024 року український реактивний дрон помітили в Бєлгородській області Росії, біля міста Шебекіно. Про це повідомляє російській "Telegram"-овий канал "Просто Михаил Шебекино".

На відео можна розгледіти дрон обтічної аеродинамічної форми, який мчить небом на високій швидкості. Безпілотник виконує стрімкий розворот, а на відео з каналу "Авто Белгород" летить прямо. Безпілотники схожі на зображення, які демонструвалися на початку 2024 року.

Появу БПЛА біля Бєлгорода підтверджує OSINT-розвідник та експерт із повітряних і морських безпілотних апаратів H.I. Sutton. Він пише, що це може бути неназваний український дрон або британська модель Banshee.

Реактивний дрон ЗСУ Белгород Шебекіно qkxiqdxiqdeihrant

"У Бєлгороді, Росія, триває помітний український безпілотний удар із використанням реактивних дронів, схожих на дешеві крилаті ракети", — зауважує експерт.

Реактивний дрон ЗСУ Белгород Шебекіно

H. I. Sutton наводить більш ранні фото українського та британського дронів, помічених на російсько-українській війні раніше. Також він оновив інфографіку, яка демонструє відомі, названі та неназвані українські БПЛА.

Реактивний дрон ЗСУ Белгород Шебекіно

Канадський фізик та експерт з безпілотників з ніком DanielR проаналізував у соцмережі X отримані кадри, але не дійшов однозначного висновку. Він каже, що безпілотник, ймовірно, був не один.

"Український реактивний безпілотник (можливо, 4) над Шебекіно, Росія, поблизу Бєлгорода. Зверніть увагу, як швидко летить цей безпілотник. Також зверніть увагу, як він розвертається", — зазначив DanielR.

Реактивний дрон ЗСУ Белгород Шебекіно

Аналітик вважає ймовірними кілька варіантів ідентифікації цього безпілотника. За й ого словами, зображення не дуже якісні для ідентифікації, проте зрозумілою є велика швидкість дрона, реактивний двигун він ідентифікує за звуком, якій можна почути на відео.

"Якщо уважно прислухатися до звуку, то можна почути значний доплерівський зсув. Ви також можете почути ревіння реактивного двигуна", — пише DanielR.

Він зазначає, що ідентифікація безпілотників може бути складною і вимагає обережності — у польоті дуже важко визначити розміри. Також можливе існування нових модифікацій дронів, що вже існують, і каже, що раніше вже зустрічалися безпілотники, які викликають здивування та залишаються цілковитою загадкою.

"Є також дрони, про які ми знаємо, але не можемо обговорювати. Також дуже часто безпілотники помилково ідентифікують у Telegram-каналах. Доцільно дуже уважно вивчати всі зображення та уникати упереджених думок. Ми будемо вдячні за вдумливі коментарі", — підсумував експерт.