"Укренерго" направить третину зі 150 мільйонів євро від ЄБРР на оплату ВДЕ-генерації



енергія,сонячна

Приблизно третина фінансування Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) обсягом 150 млн євро, яке має отримати НЕК "Укренерго" незабаром, піде на оплату е/е промислових сонячних електростанцій (СЕС).

"У жовтні очікується зупинка нарощування боргів. Це має статися не тільки за рахунок того, що буде менше ВДЕ. Швидше за все, ефекту від цього ще не вистачить. Але ми очікуємо надходження нового фінансування нашої ліквідності на 150 млн євро від ЄБРР. Частина цих грошей буде спрямована на погашення боргів перед "ГарПоком". Думаю, що мінімум 50 млн євро", – сказав голова компанії Володимир Кудрицький на нараді в енергокомітеті ВР, передає Інтерфакс-Україна.

За словами голови ДП "Гарантований покупець" Артема Некрасова, нарощування боргів перед промисловими ВДЕ в січні-вересні склало 16,1 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що Укренерго" розраховує найближчими тижнями отримати фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку обсягом 150 млн євро частину з якого буде використано на покриття боргів.

Перед цим Кудрицький повідомив, що борги учасників ринку перед компанією зараз становлять 60 млрд грн, а сама компанія винна їм приблизно 50 млрд грн (станом на 17 серпня Кудрицький говорив про 59 млрд грн і 50 млрд грн, – ред.).

На нараді в енергокомітеті Ради 5 жовтня глава "Укренерго" повідомив, що борги учасників ринку перед компанією знизилися на 1,2 млрд грн, самої компанії перед ними – на 1,8 млрд₴ Але це без урахування боргів на ринку, що балансує, на якому беруть е/е хронічні неплатники. У результаті борги на БР перед "Укренерго" на початок жовтня становили 29,1 млрд грн (плюс 1 млрд грн за вересень), борги компанії перед учасниками ринку, що надають послуги балансування (ТЕС, "Укргідроенерго"), зросли на 0,4 млрд грн – до 17,1 млрд₴

За останніми даними на сайті "ГарПоку" на 18 вересня, борги "Укренерго" перед промисловими ВДЕ становлять 29,56 млрд₴

Автор: Галина Ялівець