США прямо попередили Китай про санкції за допомогу Росії,

США прямо попередили Китай про санкції за допомогу Росії,


джанет,єллен

США попередили китайські банки і експортні компанії про наслідки за допомогу у зміцненні військового потенціалу Росії.

Про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен після завершення чотириденних переговорів у Китаї, передає Bloomberg.

"Я наголосила, що компанії, включаючи ті, що знаходяться в КНР, не повинні надавати матеріальну підтримку війні Росії, і що вони стикатимуться зі значними наслідками, якщо це зроблять", – сказала Єллен.

"Будь-які банки, які сприяють значним трансакціям за постачання товарів військового або подвійного призначення для оборонно-промислового сектора Росії, наражають себе на ризик санкцій США", – додала очільниця Мінфіну США.

Китай вже отримував подібні попередження від США, проте заява Єллен у Пекіні вказує на надзвичайний рівень загрози санкцій, зауважує Bloomberg. Вона пролунала у той же день, коли міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров прибув для переговорів до Пекіна.

Адміністрація Байдена намагається вплинути на компанії по всьому світу, які допомагають Росії обходити санкції, запроваджені у відповідь на вторгнення в Україну у 2022 році. Головною зброєю США проти фінансових установ є здатність Міністерства фінансів закрити їм доступ до доларів, що становить загрозу для міжнародних операцій будь-якого банку.

Джанет Єллен розпочала свій візит до Китаю з обіцянки працювати над покращенням економічних зв’язків і попередженням про те, що надлишок виробничих потужностей Китаю створює ризики для решти світової економіки.

Йеллен оголосила, що переговори з цього приводу почнуться наступного тижня під час зустрічі двох американсько-китайських робочих груп у Вашингтоні.

Як повідомлялося, раніше відразу декілька китайських банків припинили приймати платежі з Росії навіть у юанях, кошти за такими трансакціями повертають російським клієнтам.

З початку 2024 року три з чотирьох найбільших китайських банків – Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) та Bank of China – припинили приймати платежі від російських підсанкційних банків.

Через загрозу запровадження вторинних санкцій США операції з російськими контрагентами також суттєво обмежили банки з Туреччини та ОАЕ.