Путін віддав бізнес французької Danone у Росії племіннику Кадирова



кадиров

Новим гендиректором російської "дочки" французької корпорації Danone, яку російський президент Владімір Путін передав під зовнішнє управління, призначили заступника голови уряду Чечні — міністра сільського господарства республіки Ібрагіма (Якуба) Закрієва.

Зміну керівництва АТ "Данон Росія" вже відображено у реєстрах, пише російська редакція Forbes.

Закрієву 32 роки, він племінник глави Чечні Рамзана Кадирова, колишній керуючий справами глави та уряду республіки, екскерівник адміністрації глави та уряду Чечні, а також колишній мер Грозного. У березні Путін нагородив Закрієва орденом Дружби.

Своєю чергою керівником ТОВ "Пивоварна компанія "Балтика", яку Путін забрав у данського концерну Carlsberg, призначили Таймураза Боллоєва, який вже очолював російську пивоварну компанію у 1991-2004 роках.

Читайте також: Путін забрав російський бізнес французької Danone та данської Carlsberg (оновлено)

Як повідомлялося, 16 липня російський президент Владімір Путін доручив передати у тимчасове управління активи данської компанії Carlsberg та французької Danone в Росії. Так, Росмайну передано 100% "Балтики", які належали Carlsberg, а також 100% російського бізнесу Danone.

При цьому данський пивоварний концерн Carlsberg Group, наприкінці червня підписав угоду про продаж свого російського бізнесу, однак вона потребувала дозволу влади РФ. Danone шукала покупця на 75% своїх активів у Росії з можливістю зворотного викупу.

Нагадаймо, у березні російський президент Владімір Путінпідписав указ про запровадження тимчасового управління майном резидентів країн, які сама Росія називає "недружніми", у випадку, якщо в цих країнах Росію або російських фізичних чи юридичних осіб позбавлять власності.

Першими у переліку такого майна опинилися 83,73% енергетичної компанії "Юніпро", які належать німецькій Uniper SA, а також 98% компанії енергогенеруючої компанії "Фортум", яка належить структурам фінського енергохолдингу Fortum. Росімущєство призначило керівниками "Юніпро" та "Фортум" менеджерів корпорації "Роснєфть", якою керує один із найближчих соратників російського президента Ігор Сєчін.

Фінський енергохолдинг Fortum у травні 2022 року оголосив про припинення бізнесу в Росії і планував продати свої російські активи, у тому числі 98,23% у ПАТ "Фортум".

Російські компанії "Фортум" і "Юніпро" володіють 12 вугільними та газовими ТЕС потужністю 16 ГВт, також "Фортум" належать 29,45% акцій ТГК-1 (володіє ТЕС і ГЕС на північному заході РФ, підконтрольна "Газпром енергохолдингу"), вітро- та сонячна генерація.