У відбудованому після ракетного обстрілу відділку поліції та ІТТ запустили систему "Custody Records" (АНОНС)

У відбудованому після ракетного обстрілу відділку поліції та ІТТ запустили систему "Custody Records" (АНОНС)


У відбудованому після ракетного обстрілу відділку поліції та ІТТ запустили систему

У понеділок, 22 квітня, в Ірпені у відновлених після обстрілів відділі поліції №2 та ізоляторі тимчасового тримання № 6 запрацювала система "Custody Records"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Тема безпеки затриманої поліцією особи стосується кожного: будь-який поліцейський має право тимчасово затримати вас для встановлення особи або перевірки причетності до правопорушення — це частина його роботи.

Custody Records впроваджується поліцією та громадськими організаціями, аби створити в поліцейських відділках та ізоляторах тимчасового тримання безпечне середовище для відвідувачів, затриманих і поліції.

Із початком активної фази війни в українському суспільстві значно збільшився запит на безпекові заходи — і саме суспільство, і громадські організації це регулярно відзначають. У відповідь на ці виклики Національна поліція України розширює роботу системи Custody Records — інструменту, який був підготовлений Українською фундацією правової допомоги, Міжнародним фондом “Відродження” і Національною поліцією України для ефективної роботи поліцейських без можливих порушень прав людини

— зазначив Микола Сіома, директор Всеукраїнської благодійної організації “Українська фундація правової допомоги”.

Система Custody Records кілька років впроваджується по всій країні і надає можливість, з одного боку, мінімізувати конфліктні ситуації, забезпечуючи дотримання прав громадян, які знаходяться під контролем поліції. А з іншого — убезпечити самих поліцейських від безпідставних звинувачень

— зазначив Руслан Горяченко, начальник Департамент головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України.

Наша багаторічна робота над впровадженням і покращенням Custody Records сьогодні у країні, де триває війна, дозволяє говорити не просто про нормальне відновлення роботи поліції, але про відновлення в тому форматі, за який нам не соромно. Ми можемо говорити з будь-якими європейськими партнерами про те, що ми розуміємо, що, в який момент має відбуватися, які наслідки за собою тягне. Ми маємо трохи більше відчуття безпеки, ніж раніше. Маємо більше сподівання на справедливість, ніж було раніше

— прокоментував відкриття Роман Романов, директор Програми «Права людини і правосуддя» Міжнародний фонд "Відродження".

Також усі присутні мали змогу оглянути нове приміщення ізолятора тимчасового тримання в ірпінській поліції, де також встановлені сучасні системи відеоспостереження та охорони.

Приміщення ізолятора може одночасно розмістити до 20 затриманих. Створені умови утримання враховують усі вимоги Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у місцях несвободи та Комітету проти тортур Ради Європи.

Довідка

Система Custody Records — це проєкт, спрямований, з одного боку, на захист прав затриманих. А з іншого — на захист прав поліцейських та їхнє убезпечення від неправдивих звинувачень з боку затриманих. Це про створення безпечного середовища у підрозділі поліції, забезпечення контролю за дотриманням прав затриманих осіб з моменту фактичного затримання і до поміщення в місця несвободи або звільнення з-під варти.

Електронна система обліку затриманих фіксує всі дії, які відбуваються з затриманими з моменту фактичного затримання до обрання судом запобіжного заходу і направлення особи до слідчого ізолятора або до звільнення особи з-під варти.

Система успішно працює з 2017 року та вже діє у 99 підрозділах поліції по Україні.

Нагадаймо, що на Київщині запрацювала електронна система відеофіксації дій із затриманими особами "Custody Records".