Уряд ухвалив рішення щодо закупівлі РЕБ для об’єктів критичної інфраструктури



Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо закупівлі РЕБ для об’єктів критичної інфраструктури.

«Посилення ППО. Уряд ухвалив рішення, яке дозволить профінансувати закупівлю РЕБ для об’єктів критичної інфраструктури», – повідомив український прем’єр Денис Шмигаль.

За його словами, на тлі російських атак влада працює над децентралізацією енергосистеми – вже є понад 120 малих когенераційних установок.

«Звичайно, що цього недостатньо. Важливо на регіональному рівні активізувати співпрацю з партнерами в цьому напрямку», – сказав прем’єр.

На початку квітня президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні тестують комплексну системи керування засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ) для захисту військовослужбовців Збройних сил України та техніки від російських безпілотників. За його словами, систему РЕБ планують масштабувати на всю лінію фронту.

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак.

У жовтні минулого року голова «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що енергетичні об’єкти України матимуть три рівні захисту у вигляді інженерних укріплень на випадок російських атак.

Форум