Євросоюз готується до припинення транзиту російського газу через Україну, - Bloomberg



Читать на русском

Євросоюз готується до припинення транзиту російського газу через Україну, — Bloomberg

Євросоюз готується до припинення транзиту російського газу через Україну, — Bloomberg

Європейський союз не розраховує на продовження угоди щодо транзиту газу з РФ через Україну після завершення договору наприкінці поточного року. Брюссель аналізує потенційні сценарії з альтернативним постачанням "блакитного палива" до Європи.

Про це повідомляє Bloomberg .

Обґрунтування виконавчої влади ЄС полягає в тому, що навіть країни, які найбільше залежать від російських постачань, включаючи Австрію та Словаччину, зможуть знайти альтернативні постачання у разі припинення транзиту газу через Україну, розповіли виданню інформовані з питанням джерела.

У публікації йдеться, що Європейська комісія провела попередній аналіз потенційних сценаріїв внаслідок припинення транзитної угоди, включаючи моделювання пропускної спроможності інших з’єднань, таких як "Турецький потік", щоб допомогти компенсувати можливий дефіцит.

Таке питання обговорюватиметься з державами-членами ЄС у лютому, перш ніж офіційно буде представлено план міністрам енергетики на зустрічі у Брюсселі 4 березня.

При цьому у матеріалі зазначається, що можливі певні способи для країн та компаній, які мають контракти після 2024 року, забезпечити постачання газу через Україну.

Одним із варіантів називають постачання РФ газу до українського кордону, а потім укладання суб’єктом ЄС угоди з оператором транспортної системи України про транспортування "блакитного палива" газу до Австрії, Словаччини чи Чехії.