росія продовжує будувати завод із виробництва іранських дронів,



дрон,іран

Супутникові зображення показують прогрес у будівництві в росії заводу, який масово вироблятиме іранські безпілотники-камікадзе. Однак, незважаючи на прогрес, ні США, ні їхні союзники не запровадили санкцій проти власника заводу АТ "Алабуга" та його асоційованих компаній.

Про це пише Reuters із посиланням на звіт Інституту науки та міжнародної безпеки.

У звіті говориться, що на супутникових знімках, зроблених у середині вересня, видно будівництво нових споруд та периметрів безпеки із контрольно-пропускними пунктами.

росія продовжує будувати завод із виробництва іранських дронів, – звіт 01

Будівлю використовуватимуть для масового виробництва іранського Shahed-136, що включатиме вдосконалення іранських процесів виготовлення "і, зрештою, розширення можливостей безпілотника".

На супутниковому знімку також видно будівництво інших споруд і нових периметрів безпеки з блокпостами.

"Оскільки швидко наближається зима, можна очікувати, що росія прискорить свої атаки на життєво важливу енергетичну інфраструктуру України з Shahed-136, створюючи жорстокі умови життя для цивільного населення", – йдеться у звіті.

Там зазначається, що "ключовим простроченим кроком" для Вашингтона є санкції проти "Алабуги" та пов’язаних з нею компаній.

Завод розташований у 800 км на схід від Москви в Республіці Татарстан. ВАТ "Алабуга" на 66% належить федеральному уряду і 34% – республіці.

У серпні видання The Washington Post оприлюднило докази укладеної у листопаді минулого року у Татарстані угоди між росією та Іраном, згідно з якою до літа 2025 року в рф мають намір створити 6тис. дронів в особливій економічній зоні "Алабуга" для бомбардування українських міст.

Раніше у червні Білий дім оприлюднив супутникові фотографії, які ідентифікували дві будівлі в районі зони Алабуга як ключову частину спроб Ірану допомогти москві збільшити виробництво своїх безпілотників.

Автор: Галина Ялівець