Протести польських водіїв заблокували понад 20 тисяч транспортних засобів,



фура,страйк,перевізник

Через протести польських перевізників з обох сторін українсько-польського кордону заблоковано понад 20 тисяч транспортних засобів.

Про це віцепрем’єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив під час розмови з міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком, повідомляє пресслужба українського міністерства.

Він зауважив, що внаслідок блокування пунктів пропуску зазнає збитків економіка не лише України чи Польщі, а й інших країн, які не можуть перевозити товари та порушують свої договірні зобов’язання.

"Україна з повагою ставиться до права на протест та готова до конструктивного діалогу для вирішення ситуації. Про це ми неодноразово наголошуємо на всіх рівнях. Разом з тим зазначимо, блокування кордону польськими протестувальниками порушує логістичні шляхи, що вже впливає як на економіку України, так і Європейського союзу", – зазначив Кубраков.

Водночас він наголосив, що жодні зміни чи скасування Угоди про лібералізацію вантажних перевезень обговорюватися не можуть.

"У свою чергу, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури готове допомогти польським колегам вирішити ситуацію із блокування кордону, надати всі відповідні роз’яснення та провести зустрічі за потреби", – додав віцепрем’єр.

Читайте також: "Удар в спину": Польські перевізники почали блокувати рух вантажівок на кордоні з Україною (оновлено)

Як повідомлялося, 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин".

Організатори протесту планують пропускати лиш по одному вантажному автомобілю на годину. Водночас протестувальники обіцяють пропускати вантажні автомобілі з вантажами безпекового, гуманітарного характеру, ті, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються, тощо. Організатори протесту також не будуть перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планується терміном на два місяці.

Водночас українська сторона досі не отримала офіційних вимог від протестувальників, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських протестувальників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Михайло Орлюк