Макрон застеріг, що «Європа може загинути», і закликав до посилення оборони



Президент Франції також заявив, що не можна дозволити Росії перемогти в Україні

Президент Франції Емманюель Макрон 25 квітня закликав до посилення європейської оборони .

«Ми повинні побудувати стратегічну концепцію надійної європейської оборони для себе», – сказав Макрон під час промови, в якій він окреслив своє бачення більш рішучого Європейського союзу на глобальній арені, додавши, що Європа не може бути «васалом» Сполучених Штатів.

Президент Франції також заявив, що не можна дозволити Росії перемогти в Україні.

За словами Макрона, в наступні місяці він звернеться до європейських партнерів із пропозиціями. Він додав, що Європі також потрібен власний потенціал у сфері кібербезпеки і закликав до тісніших оборонних зв’язків з Британією після Brexit.

«Є ризик, що наша Європа може загинути. Ми не готові протистояти ризикам», – сказав Макрон.

«Немає оборони без оборонної промисловості... Ми мали десятиліття нестачі інвестицій», – заявив французький лідер, додавши, що європейці повинні віддавати перевагу купівлі європейської військової техніки.

Як пише агентство Reuters, Макрон уже давно закликає до європейської «стратегічної автономії», яка передбачає меншу залежність від США, і ця позиція набула більшого резонансу в зв’язку з прагненням Дональда Трампа повернутися на посаду президента США. Трамп часто звинувачував Європу у недостатніх витратах на оборону за рахунок Сполучених Штатів.

Раніше Макрон також застерігав західні держави від прояву будь-яких ознак слабкості щодо Росії, повторивши свою позицію про те, що не можна виключати введення західних військ в Україну. В інтерв’ю французькому телебаченню Макрон зауважив, що направлення сухопутних сил зараз не стоїть на порядку денному, але Європа повинна залишити «всі варіанти» відкритими на випадок поширення війни.

Позиція Макрона щодо можливості направлення військ в Україну посилила напругу серед лідерів європейських країн. Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц категорично заперечував будь-які дії, які можуть безпосередньо залучити Німеччину до війни в Україні.

Представники ще кількох європейських країн й альянсу НАТО заперечили плани надіслати війська в Україну на допомогу українським силам у їхньому опорі російській агресії.

У Москві заявили, що прямий конфлікт між НАТО і Росією стане невідворотним, якщо військові альянсу зʼявляться на території України.

9 квітня високий представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що Європа має будувати власну систему безпеки, не покладаючись на захист США.

Форум