ВККС не рекомендувала «агента впливу Татарова» на посаду судді після скарги ЦПК та Автомайдану



adrian dutkovskyy web

23 квітня колегія Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) відмовила Адріану Дутковському у наданні рекомендації на зайняття посади судді Печерського районного суду міста Києва. Саме того суду, суддя якого нещодавно закрила справу щодо колеги Татарова – іншого заступника Єрмака Ростислава Шурми.

Раніше ЦПК та Автомайдан зверталися до комісії зі скаргою щодо доброчесності цього кандидата. У ній вказали кілька сумнівних фактів із біографії Дутковського.

Зокрема, журналісти Схеми згадували його у своєму матеріалі «Агенти впливу Татарова» про кандидатів на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Також Дутковський дивним чином уникнув люстрації, хоча «був в. о. першого заступника прокурора Львова в часи Януковича».

Зокрема, неясно, чи справді у 2015 році він отримав дохід в 1,4 мільйона гривень від продажу двох часток квартир у Львові площею 12 квадратів. Проте точно відомо, що того ж року він став власником квартири майже на 100 квадратів у місті Новояворівськ, вартість якої так ніде і не задекларував.

Викликає сумніви і те, що мати кандидата змогла придбати квартиру у центрі Львова площею 183,3 квадрата за 1,4 мільйона гривень у той час, як менша на 50 квадратів квартира на тій же вулиці коштувала 4,9 мільйона. Отже, питання виникають не тільки щодо походження коштів у матері кандидата, а й щодо заниження реальної вартості квартири.

Саме на підставі цих та інших фактів з його біографії Дутковський не зможе стати суддею одного зі столичних судів. Надати рекомендацію йому відмовила 3 колегія ВККС у складі Олексія Омельяна, Андрія Пасічника та Романа Сабодаша.

Хоч Дутковського і не допустили до посади судді, проте, він продовжить працювати у Чернівецькій обласній прокуратурі, де до його доброчесності, схоже, питань не виникає. Сподіваємось, що на ці сумнівні факти з його біографії звернуть увагу і там.