Кейс «Дар’ї Кушнір»: як українські корупціонери легалізують свої капітали в Європі *

Кейс «Дар’ї Кушнір»: як українські корупціонери легалізують свої капітали в Європі


Дар’я Кушнір – дочка екс-голови “Київміськбуду” Ігоря Кушніра, наприкінці 2023 року стала співвласницею компанії зареєстрованої в Лондоні. Про те, чому Дар’ї Кушнір буде важко пройти комплаєнс та чи конфіскують британці отримані корупційним шляхом активи у нашому журналістському розслідуванні.

Дар’я Кушнір проживає в Лондоні та багато подорожуєДар’я Кушнір проживає в Лондоні та багато подорожує

Дочка Ігоря Кушніра Дар’я, як багато хто з дітей української еліти навчається та проживає в Лондоні. Даша була студенткою Вестмінстерського університету Великої Британії, де вартість навчання складає близько $60 000 на рік. І, в кращих традиціях сімей українських корупціонерів, проживає Дар’я не в студентському гуртожитку, а в розкішних, навіть по мірках Лондона, апартаментах за адресою Viaduct Gardens Street, Embassy Gardens Phase 2 Block E.

ЖК Embassy Gardens, де за кошти українського корупціонера Ігоря Кушніра влаштувалась Дар’я, являє собою розкішний будинок з видом на Темзу, недалеко від посольства США. Ціна на апартаменти в елітному житловому комплексі стартує від 600 тисяч фунтів стерлінгів. Адреса проживання Дар’ї Кушнір стала відома журналістам, завдяки кіпрським реєстрам, де Дар’я виступає як засновниця ARMIKS DK ESTATE LTD. Сума внеску 25-річної Дар’ї Кушнір до статутного фонду кіпрської компанії ARMIKS DK ESTATE LTD при реєстрації склала 457 тисяч Євро.

Через ARMIKS DK ESTATE LTD Дар’я Кушнір являється одним із кінцевих бенефіціарів британської Alliance 1903 LTD, зареєстрованої в Лондоні. За даними з британського реєстру, компанія також займається розвитком нерухомості. Що цікаво, згідно даних британських реєстрів партнером Дар’ї по Alliance 1903 LTD є відомий київський забудовник Владислава Молчанова.

Але повернемось до питання проходження процедури комплаєнсу Дашою Кушнір. У Великій Британії існує закон Criminal Finances Act, який значно ускладнює процес легалізації корупційних доходів. Закон був розроблений та направлений в першу чергу проти російських олігархів, але є багато кейсів його примінення проти вихідців з інших країн, які не можуть пояснити як набули такі значні багатства.

Положеннями цього закону вводиться поняття “Unexplained wealth orders”, тобто майно, походження якого фігуранти розслідувань не можуть пояснити. Таке майно правоохоронці мають право вилучати без суду, “якщо є обґрунтовані підстави підозрювати, що будь-яка особа володіє активами, невідповідними її відомому доходу”. При цьому мінімальна сума “непоясненного багатства”, яка потрапляє під дію закону – 50 тисяч фунтів. Конфіскувати можуть не лише маєтки й машини, а й у принципі будь-яке дороге майно, наприклад, діаманти, золото в злитках чи картини.

В контексті даного закону, потрібно пригадати історію збагачення сім’ї Кушнір, яка стала відома широкому загалу після викриття корупційних схем українськими журналистами. Що показово, Дар’я Кушнір має пряме відношення до тих самих “сімейних курупційніх схем”, неспростовним доказом чого являється спільна зареєстрована компанія з Владиславою Мовчановою.

Нагадаємо, 19 лютого проєкт Bihus.Info випустив чергове розслідування про корупцію у «Київміськбуд» за часів управління комунальним підприємством Ігорем Кушніром, який у грудні 2023 року заявив, що йде з посади голови після 12 років роботи. 9 лютого президентом «Київміськбуду» став Василь Олійник. Раніше в компанії, за дорученням мера Києва Віталія Кличка, почався аудит.

Втім, за даними журналістів, зміна керівництва може бути формальністю, адже в останні роки Олійник як генпідрядник працював на об’єктах компанії Stolitsa Group з орбіти відомої київської забудовниці Владислави Молчанової. Молчанова ж, в свою чергу, є давнім бізнес-партнером родини Ігоря Кушніра.

Також Кушнір потрапив до розслідування Bihus.info, в якому йшлося про те, що виведену землю компанії «Київміськбуд», яка на 80% належить територіальній громаді Києва, тобто є комунальною, у Козині, де раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами його родичі.

У 2021 році РНБО ввела санкції проти компанії дружини президента «Київміськбуду» Олени Кушнір. Тоді Кушнір заявив, що санкції найімовірніше були накладені помилково.

Але журналісти знайшли зв’язок її компанії Klodius Investments Limited, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах, з «газовою трубою» Медведчука.