У Раді зареєстрували законопроєкт про мотивацію до військової служби



Читать на русском

У Раді зареєстрували законопроєкт про мотивацію до військової служби

У Раді зареєстрували законопроєкт про мотивацію до військової служби

В Україні продовжують вигадувати способи, щоб заохотити громадян вступати до лав армії. Так, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про мотивацію до військової служби. Втім, поки що він без тексту.

Відповідний документ оприлюднений на сайті парламенту. Його зареєстрували 13 лютого.

Законопроєкт потрапив до рубрики “безпека і оборона”. Його автором став народний депутат від “Голосу”, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Наразі тексту документа ще немає. Втім, про нього розповів сам Костенко. Серед основних положень у ньому будуть:

  • Підвищення рівня мотивації населення вступати до лав сил оборони для проходження військової служби.
  • Встановлення виплати військовослужбовцям та командирам за знищення та захоплення ворожої техніки.
  • Військовослужбовці, які під час дії воєнного стану проходять військову службу не менше 12 місяців, із яких мінімум 6 місяців беруть участь у бойових діях, отримують посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років із коефіцієнтом 1,5. Для тих, хто відслужив не менше 24 місяців, не менше 12 з яких беручи участь в бойових діях — відповідний коефіцієнт = 2.

Водночас для тих, хто після 24.02.2022 уклав чи продовжив контракт про проходження служби на строк не менше 3 років або до закінчення воєнного стану, передбачена одноразова грошова допомога. Зокрема

  • солдатам — 120 000 ₴
  • сержантам і старшинам — 160 000 ₴
  • офіцерам — 200 000 ₴

Окрім того, для тих, хто має право звільнитися зі служби за сімейними обставинами чи станом здоровʼя, але виявив бажання продовжити служити, — щомісячна додаткова винагорода 10 000₴ Також усі, хто служив понад 36 місяців, матимуть право на отримання кредиту на відкриття бізнесу зі ставкою до 5%. Право на іпотеку на житло під 3% терміном до 20 років матимуть усі, хто служив не менше 36 місяців (із них — мінімум 24 бойових), поранені, що продовжують службу, але мають право на звільнення, звільнені з полону, а також ті, хто не зміг продовжити військову службу через поранення.

Також законопроєкт вносить додатковий перелік підстав для демобілізації у зв’язку із закінченням строку служби, якщо військовий не бажає продовжувати її. Зокрема, у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців або протягом 18 місяців безперервної служби під час дії воєнного стану, з яких 12 місяців виконуючи бойові накази.

Документ передбачає право на пільгове розмитнення автомобілів для тих, хто проходив військову службу після 24.02.2022. Це право буде запроваджено окремими законопроєктами про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України.

За державні кошти встановлять пожиттєве страхування життя та здоровʼя у приватних установах для військових, які відслужили не менше 36 місяців (із них — мінімум 12 бойових), а також для звільнених із полону. Дія страхування поширюватиметься і на їхні сімʼї.