Сербія почне купувати газ у Азербайджану замість російського



сербія

Сербія підписала угоду на придбання 400 мільйонів кубометрів природного газу на рік у Азербайджану.

У Міністерстві енергетики Азербайджану повідомили, що постачання газу за цим контрактом розпочнеться у 2024 році, передає галузеве видання ExPro.

"Підписаний контракт передбачає постачання 400 млн куб м природного газу наступного року і ми очікуємо подальшого збільшення цих обсягів у найближчі роки", – зазначила міністр гірничодобувної промисловості та енергетики Сербії Дубравка Джедовіч Хандановіч.

Сербія, яка традиційно залежала від російського газу, планувала диверсифікувати джерела постачання та почати імпорт газу з Азербайджану після завершення будівництва газопроводу на кордоні з Болгарією. Найближчим часом очікується введення в експлуатацію інтерконектора між Болгарією та Сербією.

Наразі споживання природного газу в Сербії складає близько 3 млрд куб м на рік.

Читайте також: Сербія відмовилась від прискореної видачі громадянства росіянам після погроз Єврокомісії

Як повідомлялося, Сербія до цього року повністю залежала від газу з рф, влада країни заявляла про плани знизити залежність від російського газу на 40% у другій половині 2023 року.

У травні 2022 року президент Сербії Олександр Вучич заявив, що домовився путіним про нову угоду на постачання російського газу протягом трьох років. Основний обсяг російського газу Сербія отримує в обіх України – через трубопровід "Турецький потік".

Автор: Михайло Орлюк