Глобальне потепління і натиск карася-емігранта: що загрожує аборигенним рибам Одещини?

Глобальне потепління і натиск карася-емігранта: що загрожує аборигенним рибам Одещини?


Популяції аборигенних видів риб, що мешкають у річках і лиманах Одеської області, нестабільні.

Такий висновок зробили співробітники Інституту рибного господарства, екології моря та океанографії Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, які проаналізували іхтіологічні та гідробіологічні матеріали, зібрані в Причорномор’ї.

Завідувач Чорноморським відділом інституту Сергій Хуторний розповів «Думській», що йдеться насамперед про такі види, як чехоня, жерех, синець, рибець і шемая. Ці - ендеміки (аборигени) водойм Одеської області, але чисельність їхніх популяцій останнім часом стрімко зменшується. Одна з основних причин — невблаганна зміна клімату, що призводить до зменшення площ нерестовищ.

«Ми всі бачимо, що клімат стає теплішим, зими м’які, без великої кількості опадів. Зрозуміло, все це призводить до зменшення кількості природного стоку водойм, унаслідок чого рівень води в них падає, що призводить до скорочення нерестових площ і зростання загальної мінералізації та солоності. Таким чином, площа місць, де риба може комфортно мешкати, нагулюватися й успішно нереститися, зменшується. Не можна сказати, що цей процес катастрофічний. Самі бачите, що на ринках у продажу є карась, короп, товстолобик, сом, судак і деякі інші види, проте ситуацію загалом можна охарактеризувати як прогресуючу депресію популяцій аборигенних видів», — каже вчений.

Ще один фактор, який впливає на скорочення популяцій аборигенних риб, — конкуренти за кормову базу в особі видів-вселенців, інакше кажучи, спочатку немісцевих мешканців водойм, які свого часу потрапили різними шляхами сюди і добре прижилися. Найяскравіший приклад — срібний карась, що домінує сьогодні на прилавках практично всіх ринків. Завдяки високій толерантності до зміни клімату, цей вид чудово почувається і росте. Водночас аборигенний карась золотий, занесений до Списку рідкісних риб Європи, Червоної книги МСОП і Червоної книги України, практично не зустрічається.

Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм вживає заходів зі збереження та збільшення рибних запасів Одеської області — другий рік діє заборона на весняний вилов щуки, запроваджують нерестові заборони на вилов раків, проводять установку штучних і розчищення природних нерестовищ, а також штучне зариблення водойм.