Санкції проти РФ: зростання цін на авіаквитки у Росії стало рекордним за останні 15 років



Читать на русском

Санкції проти РФ: зростання цін на авіаквитки у Росії стало рекордним за останні 15 років

Санкції проти РФ: зростання цін на авіаквитки у Росії стало рекордним за останні 15 років

Західні санкції, які вдарили по російській цивільній авіації та відрізали перевізників від ремонту та запчастин для літаків, спровокували сильний стрибок цін на авіаквитки в РФ.

За даними Росстату, у 2023 році вартість квитка в економ-класі з розрахунку на тисячу кілометрів польоту зросла на 24,5%, передає The Moscow Times.

Зростання цін на авіаперельоти стало безпрецедентним з 2008 року, коли на тлі глобальної фінансової кризи та обвалу рубля перевізники у середньому підняли ціни на 33,5%.

Майже за два роки після повномасштабного вторгнення в Україну авіаквитки в Росії стали дорожчими на 48,4%, причому минулого року зростання цін прискорилося: 2022-го він становив 19,2%.

Стримувати "цінники" для пасажирів спочатку допомагали гігантські вливання з бюджету: позаминулого року уряд виділив 170 млрд рублів перевізникам на субсидування вартості квитків. Але влітку минулого року ефект від бюджетних грошей вичерпався, і авіакомпанії почали переносити в ціни збільшені витрати, кажуть експерти.

Витрати компаній зростають у міру того, як їм стає все складніше знаходити запчастини для ремонту лайнерів, які один за одним виходять з ладу. За січень-листопад минулого року, за даними Росавіації, у країні було зафіксовано 670 авіапригод, з яких 400 були пов’язані з відмовою техніки, зокрема двигунів. З початку 2024 року вже щонайменше сім літаків російських авіакомпаній зламалися під час рейсу.

Витрати авіакомпаній, що зросли, пов’язані у тому числі з необхідністю імпортозаміщення запчастин. Зокрема, витрати однієї великої авіакомпанії на паливо зросли у середньому на чверть, а на обслуговування авіапарку – у півтора раза.

Аналітики наголошують, що відновлення авіагалузі в РФ неможливе без нових бортів. Але купити західні літаки не можна, а програма виробництва вітчизняних буксує. "Амбітні плани вимагають із технологічного нуля відтворити авіапром радянських масштабів, випускаючи понад 100 літаків щороку. Але за фактом заводи у 2023 році змогли зібрати лише два цивільні лайнери", – кажуть вони.

Все це не залишає шансів на зниження цін для пасажирів: авіаквитки продовжать дорожчати. Прогноз на 2024 рік – щонайменше на 10%.