Постачальниця харчів для ЗСУ має чотири готелі в Хорватії - ЗМІ



Постачальниця харчів для Збройних сил України Тетяна Глиняна, яка продавала за контрактом Міноборони українській армії яйця по 17 гривень, виявилась власницею чотирьох готелів у хорватському курортному місті Спліт.

Про це пише видання “NV Бізнес” з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що наприкінці 2023 року співрозмовник видання, знайомий із роботою готельного бізнесу в Спліті, розповів: щонайменше три готелі в центрі курортного хорватського міста отримали нову власницю з України.

“Вона сиділа в холі й активно роздавала вказівки місцевому персоналу українською мовою. Кажуть, що у неї десь біля Білої Церкви є м’ясопереробний завод”, – каже джерело.

При цьому, за даними ЗМІ, Глиняну називають лідеркою одної з найбільших бізнес-груп, що постачають харчі Збройним силам України з грудня 1995 року.

“Донедавна на позиції компаній, що наближені до неї та її родичів, не впливали ані зміни міністрів оборони, ані президентів, ані повномасштабне російське вторгнення на територію України”, – пише видання.

Однак журналістам вдалося встановити, що з осені 2023 року Глиняна стала бенефіціаром компаній Zen Adria d.o.o., Pigment d.o.o., Mimoza d.o.o. У ще одній фірмі Nazarii d.o.o. вона стала засновницею ще у 2016 році. Зазначається, що у 2022 році на деякий час власником останньої зазначеної компанії ставала дочка Ірина Кут.

Як зауважує видання NV, місце реєстрації Nazarii d.o.o. у Брелі, ймовірно, є місцем реєстрації особисто Тетяни Глиняної, оскільки саме ця адреса вказана в одному з хорватських реєстрів.

Ці фірми володіють наступними готелями у Спліті:

• бутік-готель Mirari – має 18 кімнат, ресторан та басейн на даху.

• готель Ora категорії 4* – має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб.

• бутік-готель Luxe категорії 4* – має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на вісім осіб.

• готель Posh категорії 5* – має шість апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

За повідомленням видання, Тетяна Глиняна особисто була засновницею у компаніях з так званої “білоцерківської групи”, що в різний час були чи є крупними постачальниками харчів для військових. Це ТОВ “Преміум компані”, ТОВ “Візит”, ТОВ “Укрпродакорд ВР” та ТОВ “Гранд консалт” (8,16 млрд грн у 2020-2023 роках)

Натомість в актуальних контрактах з Міноборони ціни харчів “Гранд консалту” є завищеними. Зокрема, у підписаному контракті за друге півріччя 2023 року звичайну гречку постачали за ціною 66 грн за кілограм. А в контракті на перші три місяці 2024 року гречка коштує 50 грн за кілограм. Водночас роздрібні ціни на гречку у цей період постійно були у півтора-два рази меншими. Зокрема, у липні гречка коштувала 48 грн, під кінець року ціна опустилась до 32 грн, а подекуди і до 26 грн за кілограм.

Окрім того, до складу “білоцерківської групи” входять й інші юрособи, зареєстровані на інших фізосіб. У тому числі ТОВ “Актив компані”, яке наприкінці 2022 року отримало найдорожчий підряд Міноборони вартістю 13,16 млрд грн з яйцями по 17 грн і картоплею по 22₴ Її власник Олександр Дмитревич є бізнес-партнером онука Глиняної Назарія Березюка. Сам він є власником ТОВ “Міт мікс”, бенефіціаром якого раніше була Тетяна Глиняна.

Нагадаймо, журналіст і засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов на початку 2023 оприлюднив статтю, у якій детально розповів про те як Міністерство оборони України “розпилює” гроші на харчуванні для ЗСУ. На тлі скандалу щодо закупівель харчування для військових заступник міністра оборони подав у відставку.

Згодом, у травні, НАЗК внесло до реєстру корупціонерів екскерівника Департаменту держзакупівель Міноборони України Богдана Хмельницького, який “прославився” постачанням до армії яєць по 17 гривень за штуку.