Метро не буде: Київський метрополітен розірвав договір на будівництво гілки на Виноградар



метро,виноградар

КП "Київський метрополітен" розірвав договір із " Київметробудом " на продовження Сирецько-Печерської лінії у бік житлового масиву Виноградар через зрив термінів будівництва.

Про це повідомляється на сторінці закупівлі в Prozorro, передає LIGA.net.

"Умовами п. 4.2.6. договору визначено право замовника відмовитися від цього договору та вимагати відшкодування збитків, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботи або виконує їх настільки повільно, що закінчення їх у строк, визначений цим договором, стає неможливим. Враховуючи викладене та керуючись ст. 615 Цивільного кодексу України, п. 4.2.6 договору та постановою Північного апеляційного господарського суду від 9 листопада 2023 року в справі №910/13227/22 КП "Київський метрополітен" відмовляється від зобов’язань в частині виконання будівельних робіт за договором № 744-ДБМ-18 від 20 листопада 2018 року про що повідомлено підрядника", – йдеться в обґрунтуванні.

Київський метрополітен і "Киїметробуд" уклали договір 20 листопада 2018 року, а закінчується він 24 січня 2024 року. Замовник встиг підряднику сплатити 4 млрд грн (з ПДВ). Після закінчення всіх судових справ частина авансу має бути повернута на бюджетний рахунок метрополітену.

Нові станції метро "Мостицька" і "Проспект Правди" у Києві почали будувати у 2019 році. Планувалось, що їх відкриють ще у грудні 2021 року.

Техніко-економічне обґрунтування будівництва ділянки Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції "Сирець" до житлового масиву Виноградар передбачало створення чотирьох станцій і нового електродепо Виноградар протягом дев’яти років.

Ця частина зеленої гілки метро проєктувалася як лінія мілкого залягання. Її найглибша частина починається на Сирці на глибині близько 40 метрів і поступово наближається до поверхні в районі станції "Мостицька", яка запланована на перетині вулиць Межової, Білицької та Північно-Сирецької. Наступна станція "Проспект Правди" буде розташована на перехресті проспекту Правди та Межової.

На другому етапі заплановано здати в експлуатацію ще одну станцію метро. Третя й остання черга – будівництво четвертої станції та електродепо Виноградар.

Автор: Галина Ялівець