«Не бачу, що це могло б бути швидко» – євродепутат Кубілюс про надання Києву заморожених активів РФ

«Не бачу, що це могло б бути швидко» – євродепутат Кубілюс про надання Києву заморожених активів РФ


Євродепутат від Литви Андрюс Кубілюс

Підтримка США та країн Євросоюзу дозволяла Україні не програти війну, але «вона далека від того обсягу ресурсів, які вам потрібні для перемоги». Про це в оприлюдненому 10 квітня ексклюзивному інтервʼю Радіо Свобода сказав литовський євродепутат Андрюс Кубілюс.

«Щоб створити можливості для переваги України, ми маємо щороку виділяти щонайменше 100 мільярдів євро. Торік (у 2023-му – ред.) з тих 80 мільярдів, які витратила Україна, 40 мільярдів були від Заходу, 40 – з українського бюджету… Це нелегко, але можливо… Звичайно, ми можемо розглянути можливість використати російські заморожені активи, 300 мільярдів (доларів США), але поки, з огляду на те, як тривають дебати щодо цього в Європі між юристами, експертами з міжнародних фінансів, я не бачу, що це могло б бути зроблено швидко», – сказав Кубілюс.

Євродепутат: «Росія витратила на війну 100 млрд євро, а Україна – лише 80» (відео)

Будь ласка, зачекайте

Європейська комісія 20 березня представила проєкт рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів, які мають забезпечити від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік на озброєння України. У пропозиції йдеться про те, що 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, слід використати на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру. Решту 10% передати до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Цю ідею обговорювали лідери ЄС, чиє одностайне схвалення потрібне для її реалізації. Однак попри її широку підтримку поміж держав-членів Євросоюзу, проти виступають Австрія та Угорщина.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, більш як дві третини з них заблоковані в ЄС на території Бельгії.

Фінансування стало особливо важливим у той час, як Україна стикається з нестачею артилерії, а близько 60 мільярдів доларів допомоги від США залишаються заблокованими в Конгресі.

Форум