Зрада по-італійські: як П’ята служба ФСБ купувала політиків з «Ліги Півночі»

Зрада по-італійські: як П’ята служба ФСБ купувала політиків з «Ліги Півночі»


The Insider продовжує публікацію серії розслідувань про те, як П’ята служба ФСБ вербувала європейських політиків. У цій частині — розповідь про те, як керівництво партії «Ліга Півночі», чий лідер Маттео Сальвіні входить до італійського уряду, домовлялося про фінансування зі співробітниками П’ятої служби. Про сам факт російського фінансування цієї партії та секретні зустрічі в Москві The Insider писав ще в 2019 році, але тепер, коли вдалося довести участь у цих зустрічах чинного ФСБ-шника, в Італії може відновитися розслідування справи про міжнародну корупцію.

"Метрополь"-гейт

18 жовтня 2018 року у московському «Метрополі» відбулася таємна зустріч. Одним із її учасників був Джанлука Савоїні — права рука лідера вкрай правої партії «Ліга півночі» Маттео Сальвіні, який тоді був віце-прем’єром та міністром внутрішніх справ Італії (зараз він міністр транспорту). Савоїні тоді обіцяв надавати Росії підтримку і говорив про спільні цінності Кремля та європейських вкрай правих. Аудіозапис цієї зустрічі виявився потім у видання BuzzFeed. На ній чути голоси трьох росіян, які у процесі обговорення схеми фінансування уточнюють, що їм знадобиться підтримка Володимира Плігіна (колишнього депутата та радника В’ячеслава Володіна) та якогось віце-прем’єра (імовірно, Дмитра Козака).

Савоїні в готелі «Метрополь» чекає на початок зустрічі

Як з’ясувало видання L’Espresso, внаслідок тих переговорів було укладено угоду: російські компанії, пов’язані з людьми з путінського оточення, передають «Лізі Півночі» €65 млн за допомогою фіктивного продажу 3 млн метричних тонн дизельного палива. Чи було доведено цю угоду до кінця — невідомо, але, як з’ясував The Insider, у 2018–2019 роках Савоїні та його однопартієць Клаудіо Д’Аміко літали до Москви частіше ніж раз на місяць, причому іноді залишаючись там лише на день, начебто б прилітали щось забрати.

Відносини між італійським віце-прем’єром і Путіним встановилися також найтепліші. Сальвіні неодноразово закликав зняти санкції проти Росії (зокрема і після повномасштабного вторгнення), часто приїжджав до Москви і навіть фотографувався у майці із зображенням Путіна на Червоній площі. Один із таких візитів спричинив скандал: Сальвіні був змушений скасувати свою поїздку до Росії у травні 2022 року, коли з’ясувалося, що квитки йому купило російське посольство.

Куратор із ФСБ

Ще в 2019 році The Insider вдалося ідентифікувати двох із трьох російських учасників тієї самої зустрічі у Метрополі. Один із них – Ілля Якунін. На той момент він працював в Агентстві прямих інвестицій, яке контролювала компанія депутата Плігіна, який згадувався у розмові. Плігін, у свою чергу, має давні зв’язки із Дмитром Козаком (на той момент він був заступником голови уряду), якого також згадували у розмові.

Особистість другого учасника розмови — Андрія Харченка — до сьогодні залишалася загадковою. Відомо було, що він захистив кандидатську філософію, причому його опонентом на захисті був ультраправий ідеолог Олександр Дугін, син генерал-лейтенанта ГРУ (серед іншого він називав Україну «ублюдочною державою», яку треба «стерти з лиця землі»), і говорив, що необхідно «вбивати, вбивати та вбивати» українців). Харченко часто супроводжував Дугіна у різних закордонних поїздках.

Харченко (праворуч) супроводжує Дугіна у поїздці

Зустрічався Дугін і з Савоїні — буквально за місяць до того, як той прилетів на горезвісну зустріч у «Метрополі».

Зустріч Дугіна із Савоїні

І хоча Харченко мав візитку, на якій він вважався «директором департаменту Близького Сходу» дугінського Євразійського руху, соратники Дугіна по Євразійському союзу чомусь не знали, хто такий Харченко і чим він займається. У розмові з The Insider Харченко заявив, що налагодження контактів із західними політиками — це «результат довгої та складної роботи», про яку він пообіцяв розповісти «після повернення з відрядження», після чого перестав виходити на зв’язок.

Порівняння голосу Харченка у розмові з The Insider та у розмові у "Метрополі"

Як з’ясував The Insider, формально Харченко перебуває в апараті помічника президента Ігоря Левітіна і саме у цьому статусі виконує усі свої робочі відрядження. Але ж насправді, як свідчать виписки одночасно з декількох баз даних, він офіційно працює у військовій частині 26047, якою і є Служба оперативної інформації та міжнародних зв’язків ФСБ, також відома як П’ята служба.

Харченко продовжує активно літати за кордон і бере участь у важливих переговорах у складі російських делегацій, щоправда, тепер він літає вже не з Дугіним, а з Левітіним.

Ось, наприклад, він щось записує до блокноту на зустрічі Левітіна з прем’єр-міністром Іраку у листопаді 2023 року:

А ось він перекладає папірці на зустрічі Левітіна з першим віце-президентом Ірану Мохаммадом Мохбером у січні 2023 року:

Про що саме П’ята служба ФСБ домовляється з політиками цих країн у кулуарах таких зустрічей, судити складно. Все ж таки не щоразу журналістам вдається отримати аудіозапис розмови, як у випадку з Савоїні.

Відновлення розслідування

Коли про секретну зустріч у «Метрополі» стало відомо, в Італії розпочалося розслідування у справі міжнародної корупції. У результаті воно затихло, оскільки не вдалося довести, що тік, з ким зустрічався Савоїні, говорили від держави. А тепер, коли Харченко ідентифікований як співробітник ФСБ, розслідування може відновитися. Не тільки може, а й має, вважає П’єр Франческо Майоріно, донедавна член Європарламенту від Італії, а тепер член регіональної ради Ломбардії (де зробив кар’єру та Савоїні):

«Я вважаю, що ми зіткнулися зі справою безпрецедентної серйозності, яка, нагадую тим, хто не стежив, послужила поштовхом до розслідування Європарламенту на тему іноземного втручання. Шайка Сальвіні на чолі з Савоїні грала з вогнем, коли вступала у відносини з тими, хто не поділяє демократичних цінностей. Отже, тут справа не лише в юридичних наслідках, а й на політичному рівні. Я впевнений, ми маємо повернутися до розслідування того, що сталося у готелі „Метрополь“».

«Аргумент»