"Укрнафта" готує позов у Лондонський арбітраж



укрнафта

"Укрнафта" втрачала значну частину прибутку за деякими угодами спільної діяльності (СД) і зараз намагається повернути ці свердловини у судовому порядку, у тому числі готує позов до Лондонського міжнародного арбітражного суду.

Про це гендиректор "Укрнафти" Сергій Корецький розповів у інтерв’ю українській редакції Forbes.

"Справді, є СД, через які "Укрнафта", на мою думку, серйозно втрачала. На ці СД чомусь було виведено найкращі свердловини з найбільшим дебітом. Зараз ми повертаємо ці свердловини в судовому порядку. По одній з найбільших СД буде позов до Лондонського арбітражу", – сказав Корецький, не уточнивши, проти кого саме компанія готує позов.

Водночас він зауважив, що компанія продовжить шукати нових партнерів для збільшення видобутку нафти і газу.

"Іноземці на заході України активно розглядають співпрацю, та й на схід деякі компанії готові приходити. Ми пропонуємо 21 родовище у спільну розробку. Вже є іноземні компанії, готові йти на схід у межах угод про розподіл продукції. Конкурс триває... 45 компаній уже є у списку зацікавлених. 27 підписали договір про нерозголошення та активно вивчають документацію", – сказав Корецький.

Він додав, що перші результати цих конкурсів будуть у січні, а угоди з їх переможцями планують підписати до березня 2024 року.

Читайте також: "Укрнафта" змінила керівника підрозділу з буріння свердловин

Як повідомлялося, наприкінці червня Антимонопольний комітет (АМКУ) погодив передачу в управління "Укрнафти" арештованих корпоративних прав чотирьох газовидобувних компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком. Йдеться про ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння", ТОВ "Сіріус – 1", ТОВ "Сахалінське" та ТОВ "Іст Юроуп Петролеум".

ПрАТ "Укрнафтобуріння" входить до пелеріку найприбутковіших компаній України. Хоча, попри рекордно високі ціни на газ, минулого року вона зменшила чистий прибуток з 5,65 млрд грн у 2021 році – до 3,77 млрд грн у 2022-му.

Нагадаймо, 6 листопада 2022 року стратегічно важливі підприємства ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор", пов’язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, було передано в управління Міністерства оборони до завершення військового стану.

Після цього у ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта" було змінено склад наглядових рад, а керівником обох компаній призначили Сергія Корецького.

НАК "Нафтогаз України" належали 50%+1 акція "Укрнафти", ще 42% володіли компанії групи "Приват" Ігоря Коломойського та його партнерів. "Приват" здійснював операційний контроль над "Укрнафтою" з лютого 2003 року.

Автор: Михайло Орлюк