Тиждень була “засідка“: Буданов розповів, як збили російський Ту-22



Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов розповів, як вдалося збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ, який цієї ночі брав участь у черговому ударі по Україні. Про це він сказав в інтерв’ю ВВС Україна.

“Довго чекали, готувалися, зрештою змогли”, – коротко відповів Буданов на відповідне запитання.

“Тиждень була, скажімо так, сама “засідка”. Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж”, – пояснив керівник ГУР.

Він заявив, що не хотів би розкривати деталі операції. Але уточнив, що літак вразили на відстані 308 км. І для його знищення використали “ті ж прийоми і ті ж засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50”.

За даними ГУР, у росіян ще є літаки такого виду. Але, наголосив Буданов, “це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні”, від якого “Одесі буде трошки легше зараз”.

Буданов пояснив, що літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, “які, мабуть, найбільше принесли саме руйнувань по місту”.

За його словами, ці потужні і швидкі ракети “ніхто не міг перехопити”.

Але, оскільки це ще радянська розробка, точність цієї ракети “не така вже велика”. А тому “більшу кількість цивільних будівель знищили саме ці ракети”.

Тепер росіянам доведеться шукати нові пускові рубежі для запуску ракет, і вони будуть змушені застосовувати “тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря”, каже Буданов.

“Х-22, я сподіваюся, більше не побачать”, – додав керівник ГУР.