Німецький верстат Spinner для виробництва боєприпасів прямо зараз прямує з Туреччини до Росії,



spinner

Російський "Серовский механический завод" через посередника замовив універсальний оброблюючий центр німецького виробника Spinner, який використовується для виробництва боєприпасів.

Вже 21 вересня німецький верстат має прибути до Росії з Туреччини, повідомляє проєкт Trap Aggressor.

За даними журналістів, 30 серпня агрегат помістили у вантажівку у Туреччині (там знаходиться один з філіалів компанії Spinner), щоб доставити до паромної переправи Стамбул – Туапсе. На російському заводі обладнання очікують вже до кінця вересня. Імпортер пристрою – російське товариство "ЮМАК".

Цю інформацію підтвердили у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК). Там також надіслали офіційного листа безпосередньо виробнику компанії Spinner, щоб повідомити його, що верстат фактично проданий російській армії та буде використовуватися для виробництва боєприпасів.

АТ "Серовский механический завод" – російське підприємство військово-промислового комплексу, що виготовляє артилерійські снаряди та корпуси до них, входить до держкорпорації "Ростех". Серед іншого, завод виготовляє корпуси для 152-мм снарядів для самохідної артилерійської установки "Коаліція-СВ", що застосовуються у війні проти України. Завод знаходиться під санкціями України з березня 2023 року.

Російський завод замовив верстат U5-630, який використовується для високоточної обробки деталей зі складним профілем. У цьому випадку, деталей снарядів для російських танків.

Читайте також: Криваві діаманти: НАЗК внесло до переліку спонсорів війни найбільшого покупця російських алмазів з Індії

Компанія Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH (головний офіс м. Мюнхен, Німеччина) – німецький виробник високоточних верстатів з виробничими потужностями в Німеччині, Болгарії та Туреччині. З 2011 року має представництво в Москві, РФ. Інформацію про російський офіс до сьогодні можна побачити на сайті компанії.

У 2021 році підприємство Spinner постачало верстати безпосередньо підприємству "РТ-техприемка" (під санкціями в США, Швейцарії та Україні), що відповідальне за контроль якості та підвищення ефективності виробництва підприємств корпорації "Ростех".

Так само, після початку повномасштабного вторгнення, у липні та серпні 2022-го року, серед імпортерів обладнання Spinner було російське підприємство "ОКБ "Кристалл" (під санкціями в Україні), що виробляє комплектуючі для російської авіації – літаків "Су" та "Міг". Постачальником верстатів на понад $1 млн. була безпосередньо Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH. Двічі верстати постачались з Німеччини та один раз – з Туреччини.

Російське підприємство "Авіаавтоматика" ім. В.В. Тарасова", яке розробляє комплектуючі для винищувачів Су-35 та перебуває під санкціями ЄС, США, Швейцарії, Японії та України, 12 грудня 2022 року та 20 липня 2023 року оприлюднило повідомлення на федеральному російському ресурсі про укладення договорів лізингу верстатів виробництва Hermle (Німеччина) та Spinner (Німеччина). Кінцевий споживач залишився невідомим.

У 2023 році німецька Spinner перестала напряму поставляти на підприємства російського ВПК свої товари, а почала використовувати компанії-посередники та країни-посередники: Туреччину, ОАЕ, Китай, Киргизстан. Більше того, у 2023-му році загальна сума постачань обладнання Spinner до РФ вже на зараз складає $10,5 млн, що у 6 разів більше, ніж за весь 2021-ий рік.

Як повідомлялося, раніше НАЗК внесло 14 російських імпортерів верстатів німецького виробника Spinner до списку кандидатів на міжнародні та українські санкції.

НАЗК вже надіслало офіційного листа Федеральному міністерству економіки й технології Німеччини та безпосередньо виробнику компанії Spinner, яким повідомило, що верстат був фактично проданий російській армії та буде використовуватися для виробництва боєприпасів країни-агресорки.