«Енергоатом» назвав заяви Росії щодо ударів по ЗАЕС спробою приховати власні наміри

«Енергоатом» назвав заяви Росії щодо ударів по ЗАЕС спробою приховати власні наміри


UKRAINE – A view of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar, southeastern Ukraine, 01 September 2022

Компанія «Енергоатом» вважає російські заяви про нібито атаку на Запорізьку атомну електростанцію з боку України спробою приховати власні наміри чи аварійні події, що вже відбулися на станції, повідомляє пресслужба компанії 9 квітня.

«Останнім часом Росія вивела власну пропаганду на новий рівень. Вона маніпулює думкою МАГАТЕ та світової спільноти, намагаючись звинуватити Україну в порушенні ядерної безпеки на Запорізькій АЕС, яку росіяни захопили із застосуванням зброї», – йдеться у повідомленні.

В «Енергоатомі» наголошують, що Росія поширює неправдиву інформацію про ЗАЕС після того як перетворила її на військову базу, не пускає туди кваліфікований український персонал і представників МАГАТЕ на окремі об’єкти станції.

«Єдиним шляхом недопущення ядерної та радіаційної аварії є виконання резолюції МАГАТЕ, виведення російських військових та військової техніки зі станції, передача ЗАЕС під контроль України – легітимному оператору «Енергоатому», а також розмінування прилеглих територій», – вказано у заяві.

В компанії наголосили, що захоплення росіянами Запорізької атомної електростанції є не лише грубим порушенням міжнародного права, а й «відвертим актом ядерного тероризму».

Увечері 7 квітня Міжнародне агентство ООН з ядерної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що атаки дронівзавдали шкоди конструкціям одного з шести реакторів АЕС. Російська сторона стверджує, що ЗАЕС атакували українські дрони. У Головному управлінні розвідки Міноборони України заперечують причетність Києва до атаки на станцію.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи.Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум