Прокуратура передала до суду справу проти рідного брата Каськіва



каськив

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно рідного брата колишнього голови Держінвестпроєкту про створення злочинної організації, легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом та заволодіння понад 259 млн₴

Об этом сообщает Криминальная Россия


У пресслужбі САП не називають прізвище фігуранта, проте, за інформацією видання "Слово і діло", йдеться про брата депутата Закарпатської обласної ради Владислава Каськіва Олександра.

Його підозрюють у незаконному заволодінні та легалізації грошових коштів шляхом придбання більше 700 земельних ділянок (ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 255 та ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 КК України).

Як повідомлялося, у травні 2021 року НАБУ повідомило про підозру рідному братові Каськіва у створенні злочинної організації та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

За даними слідства, у 2012-2014 роках "Державна інвестиційна компанія", яка знаходилася у сфері управління "Держінвестпроекту" надала позики у розмірі 259,2 млн грн двом приватним компаніям нібито для реалізації національних проектів "Якісна вода" та "Олімпійська надія-2022". Ці компанії мали ознаки фіктивності та були підконтрольні керівництву "Держінвестпроекту". Відповідальним за реалізацію проектів був Владислав Каськів, який у 2010-2014 роках очолював Держінвестпроект.

Отримані кошти ці структури перераховували іншим компаніям-нерезидентам. Наприкінці ланцюга кошти опинилися на рахунках іноземних компаній на Кіпрі, бенефіціарним власником яких виявився рідний брат Каськіва.

Пізніше ці кіпрські компанії придбали частки у статутних капіталах українських ТОВ, протягом 2013-2015 років скупили у громадян України понад 700 земельних ділянок у Закарпатській та Волинській областях загальною площею близько 1000 га.

У липні 2020 року на зазначені земельні ділянки за клопотанням НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) наклав арешт.

Сам Владислав Каськів після втечі Віктора Януковича втік до Панами. Пізніше його було затримано, у 2017 році він повернувся в Україну в рамках екстрадиції у справі про розкрадання державних коштів під час розміщення зовнішньої реклами на суму 7,46 млн₴ За словами на той час генпрокурора Юрія Луценка, Каськів повністю сплатив усю суму. Справа досі розглядається у суді. При цьому погоджені Генпрокуратурою умови екстрадиції передбчали, що українські правоохоронці не мають права повідомляти йому про підозру в інших справах без погодження Панами. Тому НАБУ та САП поки що не можуть йому повідомити про підозру, незважаючи на зібрану доказову базу.

У 2020 році Каськів пройшов під шостим номером до Закарпатської облради від партії "Опозиційна платформа – За життя!", політраду якої очолює Віктор Медведчук.

Источник: Компромат НЕТ