Як конгресвумен Спартц та її піарник Бутусов сприяли руйнуванню ТЕЦ та просуванню ворога *

Як конгресвумен Спартц та її піарник Бутусов сприяли руйнуванню ТЕЦ та просуванню ворога


Сьогодні Конгрес США має нарешті підтримати допомогу Україні. Утім, дехто із тих, кого у ЗМІ подавали як патріотів України, до останнього заважали такому необхідному для нас фінансуванню.

Йдеться про конгресвумен українського походження Вікторію Спартц та головного редактора «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова, який вперто просував її в національному інформаційному просторі, інформує «Закон і Бізнес».

Вже після внесення узгодженого між демократами законопроекту про допомогу Україні в Конгрес США В.Спартц запропонувала прибрати з нього частину допомоги. Як пише «УП», йдеться про можливість виділяти Україні зброю безпосередньо зі складів американської армії ($7,8 млрд), допомогу в кредит із правом президента списати її частину після 15.11.2024 (понад $7,8 млрд). Також В.Спартц наполягає на виключенні фінансування у розмірі $481 млн для біженців та забороні використовувати кошти за програмою FMF.

Це не було б таким дивним, враховуючи, що В.Спартц належить до республіканської партії, якби не так давно окремі українські ЗМІ не просували її як поборницю інтересів нашої держави у Конгресі США. Адже вона — перша конгресвумен, яка народилася в Україні — у Носівці, що на Чернігівщині.

Вона стала відомою в Україні після того, як направила президенту США Джо Байдену лист-«викриття» щодо оточення В.Зеленського з проханням надати інформацію щодо наглядових процедур, які здійснюються щодо керівника ОПУ Андрія Єрмака.

Саме тоді Ю.Бутусов та його видання стали активно піарити В.Спартц в українському інформпросторі. Зокрема, провівши більш ніж годинне інтерв’ю (на фото), в якому конгресвумен продовжила висловлювати здивування, чому українська влада так жорстко відреагувала на її лист.

«Такі хамські виходки наших чиновників, які таким чином висловлюють свою позицію щодо конгресвумен США, нашого союзника, яка голосувала за усі пропозиції, направлені на допомогу Україні… Я хочу вибачитися за такий підхід, бо у нашої влади є проблеми з інтелектуальним рівнем…», — заступився за неї Ю.Бутусов. Саму ж В.Спартц він називав «впливовим лобістом розширення допомоги Україні».

Який з неї насправді «лобіст», показав час, хоча вже тоді в українській владі прямо застерігали, що, як сказав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, «подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників. На такий сценарій тільки і розраховують в кремлі».

Про те, що такі заяви збігається з наративом росії про нібито продаж зброї, яку партнери надають Україні, заявив і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes,

Й як у воду дивилися: вже у жовтні 2022 року В.Спартц голосувала проти законопроекту №6833 про тимчасовий пакет фінансування урядових програм, в якому, серед іншого, передбачена військова та економічна допомога Україні на суму близько $12,3 млрд. Конгрес США підтримав його. За проголосували лише 10 республіканців, і В.Спартц серед них не було, відзначив у своєму Twitter журналіст «Голосу Америки» Остап Яриш.

Натомість Ю.Бутусов і надалі стверджував, що «українська влада намагається дискредитувати Спартц так само, як дискредитує будь-яку критику з України — хвилею брехні та звинувачень».

Урешті-решт, у конгресвумен не тільки не склалися відносини із «Зе!командою», а й закінчилися невдачею її досить незграбні спроби лобіювання інтересів деяких американських компаній», про що розповіли кілька джерел ZN.ua.

Для української влади голослівні звинувачення В.Спартц не мали жодних наслідків. Але, як зазначають експерти, зокрема, колишня очільниця Міністерства охорони здоровʼя Уляна Супрун, вони сформували в американському істеблішменті хибне враження, що фінансова допомога Україні тотожна сприянню корупції. Як наслідок, більш ніж півроку республіканці в Конгресі США блокували надання чергової допомоги воюючій країні.

Які це мало наслідки, в інтерв’ю PBS розповів Президент України Володимир Зеленський, відзначивши, що росіяни зуміли знищити Трипільську теплоелектростанцію на Київщині, оскільки в України закінчились ракети для її захисту. Водночас командування ЗСУ не воднораз із сумом констатувало, що певні просування російських військ, зокрема, на Авдіївському напрямку, пов’язані з банальною нестачею снарядів, які наші захисники змушені використовувати у співвідношенні 1 до 10 ворожих. Знову ж таки — через тривалу відсутність американської допомоги.

Прикметно, що після заяв та правок В.Спартц щодо обмеження допомоги Україні, алі «Цензор.нет», ані її головред жодним словом не прокоментували таку позицію своєї протеже. З цього можна зробити висновок, що або вони поділяють пропозиції конгресвумен, або ще не отримали вказівок як реагувати на таку «зраду».

Тим не менш, прямо чи побічно саме В.Спартц та її піарник Ю.Бутусов доклали руки до останніх подій — як із руйнуванням Трипільської ТЕЦ, так і просуванням російських військ на окремих ділянках фронту. Тобто зіграли на боці ворога — сподіватимемося, що не зі злим умислом, а лише внаслідок своєї легковажності чи недалекоглядності.