У ЗМІ розповіли, як до Росії потрапляють імпортні деталі для військових кораблів



У ЗМІ розповіли, як до Росії потрапляють імпортні деталі для військових кораблів

У ЗМІ розповіли, як до Росії потрапляють імпортні деталі для військових кораблів

Як повідомляють росЗМІ, російські верфі, на яких будують кораблі для військового флоту, всупереч санкціям, як і раніше, отримують матеріали з Європи та США за допомогою посередників.

Зеленодольська верф проти якої діють санкції США та ЄС, серед іншого будує кораблі, які Росія використовує проти України

Зеленодольська верф у Татарстані потрапила під санкції США у березні 2019 року у зв’язку з «невиправданою атакою на українські кораблі в Керченській протоці» 25 листопада 2018 року, а під санкції ЄС незабаром після початку повномасштабної війни в Україні, у березні 2022 року.

Серед військової продукції в онлайн-каталозі заводу є патрульні кораблі проекту 22160 — один із них, "Сергій Котів", у березні потопили українські безекіпажні катери.

У Татарстані також збудували ракетний катер на повітряній подушці "Самум", який був пошкоджений біля берегів Криму в середині вересня 2023 року.

Другого квітня Міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що до 2025 року Зеленодольський завод передасть ВМФ п’ять ракетних кораблів, а п’яте судно проєкту 22160 («Віктор Великий») скоро спустять на воду.

Зеленодольський завод продовжив закуповувати обладнання у Євросоюзі через партнера у Хорватії та після початку повномасштабної війни в Україні

У 2016 році Зеленодольська верф і хорватська суднобудівна компанія Adria Winch створили в Росії спільне підприємство «Адріа Вінч Зеленодольськ» (Adria Winch контролює 51 відсоток) у рамках «програми імпортозаміщення». Adria Winch також володіє фірмою «Адріа Вінч у Москві», яка регулярно постачає запчастини для Зеленодольської верфі.

Так, у серпні 2022 року "Адріа Вінч у Москві", судячи з інформації в митній базі Import Genius, отримала від Adria Winch електричні реле гідравлічної буксирувальної лебідки виробництва французької Schneider Electric — обладнання відправили на верф до Зеленодольська.

На верфі також збудували буксир проєкту NE012, який передали Росгвардії ( під санкціями ЄС із грудня 2022 року). Для цього судна в березні-вересні 2022 року Adria Winch відправила до Зеленодольська розхідники та запчастини для лебідок — судячи з митних декларацій, вони коштували майже 726 тисяч доларів.

За підрахунками «Бі-бі-сі», всього з лютого 2022 по липень 2023 підприємства, пов’язані з Adria Winch або її «дочками» поставили в Росію товари на 1,2 мільйона доларів.

Імпортні деталі через посередників також отримує «Північна верф» у Санкт-Петербурзі.

У травні 2022 року Adria Winch відправила "Адріа Вінч у Москві" партію обладнання власного виробництва та інших європейських компаній, наприклад, німецької Spohn & Burkhardt. Згідно з митними документами Import Genius, це постачання для проекту 23120 — так позначені судна тилового забезпечення , які будують на "Північній верфі" в Санкт-Петербурзі. Одне з них, Всеволод Бобров, брало участь у боях за острів Зміїний . Того ж місяця хорвати поставили для цього судна ще й фінські запчастини.

Останню поставку для 23120, яку знайшли в митних документах журналісти, оформила компанія «Морські пропульсивні системи» із Санкт-Петербурга — деталь від шведського виробника Jowa (вартістю 7,5 тисячі доларів) доставили через Китай.

В Adria Winch підтвердили, що продовжили співпрацювати із російськими партнерами після того, як вони потрапили під санкції

Президент та акціонер Adria Winch Мілівій Перузович сказав, що компанія продовжила співпрацювати з Росією після санкцій, але перестала постачати товари безпосередньо: «Ми знайшли спосіб здійснювати постачання через треті країни. Наприклад, через Туреччину, через компанії-посередники до Росії. Я також встановив зв’язок із посередниками у Китаї, і ми продовжували роботу».

Відповідно до звітності Adria Winch, у 2022 році Росія була одним із її головних клієнтів — сума поставок становила понад 700 тисяч євро (21 відсоток від загальної кількості операцій Adria Winch).

У грудні 2023 року Adria Winch купила хорватська Global Offshore Engineering. Місцеві ЗМІ писали, що новим власником компанії став Матко Зуаніч — йому також належать дочірні підприємства Global Offshore Engineering у Туреччині та ОАЕ.

Компанії, пов’язані з російським ВМФ, також купують товари у латвійській Marine Systems

На вересень 2022 року власником Marine Systems значився Ігор Смолін — пізніше, згідно з даними з латвійського реєстру юрособи, власницею стала Евеліна Смоліна. Ігор Смолін, як і раніше, контролює російську «Марину системс» у Санкт-Петербурзі — компанія закуповує суднове обладнання в Німеччині, Японії та США. Прибуток фірми у 2023 році склав рекордні 11 мільйонів рублів (проти мільйона у 2022 році).

Судячи з митних документів, латвійська Marine Systems у 2023 році продовжувала постачання до Росії. Хоча в деклараціях вказували, що деталі призначаються для цивільних судів, партнери компанії не змінилися (раніше вони ввозили запчастини для військових кораблів).

У Росію через посередників постачають продукцію італійської компанії Melcal — її також використовують на військових кораблях

За даними Import Genius, у жовтні 2022 року до Санкт-Петербурга зі Стамбула привезли запчастини для допоміжного судна проєкту 20360M . Кораблі цього проєкту призначені для транспортування та завантаження боєприпасів на підводні човни та надводні кораблі, що знаходяться у відкритому морі.

У жовтневе постачання потрапили деталі для суднового крана: німецькі фільтри для олії від Hydac International та італійські лампи майже на 13 тисяч доларів. Виробник суднового крана – італійська компанія Melcal.

"Бі-бі-сі" зазначає, що основний замовник деталей для таких судів — "Торгівельно-промислове об’єднання "Кронштадт"".

У компанії Melcal, судячи з інформації на сайті , головний офіс в Італії, а також представництва в Німеччині та Китаї, а донедавна — в Росії . Після початку повномасштабної війни в Україні обладнання Melcal почали відправляти до Росії через Туреччину, Гонконг чи Китай. Загалом, за даними Import Genius, з жовтня 2022 року до липня 2023 року російські компанії заплатили продукцію Melcal 255 тисяч доларів.

«Атомфлот» отримує деталі для атомних криголамів через турецькі та китайські компанії.

Як повідомляє «Бі-бі-сі», оскільки проти «Атомфлоту», якому належать російські атомні криголами, з травня 2023 року діють санкції США , запчастини для суден цього проєкту 22220 (атомоходи «Якутія», «Чукотка» та «Ленінград») отримують із ЄС та США через турецькі та китайські компанії.

Судячи з митних документів, замовником найчастіше виступає санкт-петербурзька "Рунітор", яка входить до групи компаній "Морсудпостач" (постачає запчастини російському ВМФ ).

Тільки за червень—липень 2023 року для «Рунітора» та інших замовників турецькі посередники поставили до Санкт-Петербурга в рамках проекту 22220 іспанські сигнальні лампи та буксирний комплекс, німецькі та польські деталі до системи пожежогасіння, італійські склоочисники — лише на 16,5 мільйона доларів.

occrp.org